Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kun je rijangst of amaxofobie overwinnen? Enkele tips!

2 minuten 14/11/2018

Als beginnende chauffeur voel je je weleens  wat onzeker om met de auto de baan op te gaan. Stel dat je stilvalt. Of dat je niet tijdig op de afslagstrook geraakt. Wat dan? Enkele weetjes en tips om je rijangst te overwinnen!

 

Een defensieve rijtechniek vermindert je rijangst

Door te anticiperen op bepaalde risico’s in het verkeer, verklein je je kans op een ongeval aanzienlijk. Dat heet defensief rijden. Niet alleen verhoogt het je veiligheid, je verlaagt zo ook de stress en rijangst die je ervaart op de baan. Trek niet nodeloos op en zorg dat je altijd een goed zicht hebt op de verkeerssituatie.

Meer weten? Deze tips voor een defensieve rijstijl zijn cruciaal.

 

Dankzij EuroNCAP kom je te weten hoe veilig je wagen is

EuroNCAP staat voor New Car Assessement Program. Op basis van crashtests biedt een onafhankelijk Europees instituut de consument een beoordeling van het veiligheidsniveau van zijn wagen. De tests bestaan uit meerdere onderdelen en worden elk jaar strenger. Geruststellend, toch?

Concreet worden drie botsproeven uitgevoerd: een frontale botsing, een zijdelingse botsing en de paaltest, wat de botsing met een voetganger of fietser simuleert.

Kom alles te weten over EuroNCAP

 

Je rijangst overwinnen? Weet hoe het met je auto gesteld is

Voordat je op die wekenlange roadtrip vertrekt, laat je maar beter eerst je auto checken in de garage. Zo weet je hoe het met de staat van je remmen gesteld is. Laat ook je banden en de bandenspanning controleren. Ook dat neemt beslist al een groot deel van je rijangst en onveiligheidsgevoel weg.

 

Uit voorzorg: bestudeer vooraf je aanrijdingsformulier

Een ongeval kan echt iedereen overkomen. Wie het nooit eerder heeft meegemaakt, zal de eerste keer dan ook erg zenuwachtig zijn. Rijangst of niet, je doet er goed aan om vooraf het aanrijdingsformulier toch al even te bestuderen, zodat je weet waar je aan toe bent.

 

Deel deze pagina