Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe parkeersensoren je het leven makkelijker maken

3 minuten 14/10/2015

Het zal je maar overkomen: je probeert je gloednieuwe auto in een nauwe parkeerplek te wurmen, maar maakt meteen enkele ongelukkige krassen en deuken. Parkeersensoren kunnen je die ellende besparen.

 

Investering waard

Vroeger werd de functie van ‘bumpers’ vaak heel letterlijk genomen door hiermee tot tegen de voor- of achterliggende wagen te rijden om de grootte van een parkeerplaats in te schatten. Dat is tegenwoordig – terecht – uit den boze. Zo’n ‘kusje uitdelen’ is niet alleen verboden, het beschadigt ook de bumperschilden die niet op dit soort contact voorzien zijn. Wie er toch lustig op los botst, mag na verloop van tijd op enkele honderden euro’s rekenen om het lakwerk te laten herstellen. Om nog maar te zwijgen van boetes of kosten die je mogelijk hebt veroorzaakt bij andere weggebruikers.

Gelukkig evolueert de technologie zeer snel en zijn veel wagens tegenwoordig uitgerust met parkeersensoren. Bij de duurdere modellen zijn ze meestal standaard voorzien, terwijl parkeersensoren op de meeste andere auto’s optioneel verkrijgbaar zijn. Toch hoef je niet te aarzelen: de extra kost voor deze optie weegt zeker op tegen de schade die je hiermee kunt voorkomen.

Luister, kijk en stuur

Parkeersensoren werken op basis van ultrasone geluiden. Die worden uitgezonden en als ze een obstakel tegenkomen, worden ze teruggestuurd. Deze signalen hebben een zeer hoge frequentie, zodat de mens ze niet kan horen. Daarom zendt het systeem ook een hoorbaar biepsignaal uit als waarschuwing voor de bestuurder wanneer hij een obstakel nadert. Vaak is er ook een visuele aanduiding (soms met kleuren) voorzien om de hoek en afstand nog beter in te schatten.

Heel wat modellen beschikken intussen zelfs over een camera in de achterbumper om de situatie nog duidelijker weer te geven. Met deze technologie wordt parkeren dus nog eenvoudiger én veiliger.

 

Nog meer parkeerhulpsystemen

Parkeersensoren zijn intussen goed ingeburgerd. Maar naast sensoren bestaan er nog verschillende andere systemen om parkeren vlotter te laten verlopen. Zo is er de praktische on-call app. Waar stond de auto alweer geparkeerd? On-call is een mobiele app die op een kaart aangeeft waar je voertuig zich bevindt. Het is mogelijk om de knipperlichten kort te activeren gepaard met een piepsignaal om de zoektocht verder te vereenvoudigen.

Tip: De Suzuki-modellen hebben een uitgebreide veiligheidsuitrusting, waarbij standaard of optioneel parkeersensoren voorzien zijn.

Deel deze pagina
 • stormschade
  4 minuten

  Is mijn auto verzekerd tegen stormschade?

  Een storm kan je auto serieus toetakelen. Komt de verzekering tussen als je stormschade hebt geleden? En wat moet je daarvoor doen? Je leest het in deze blog. 

 • autokeuring
  3 minuten

  Goed voorbereid naar de autokeuring

  Met een goede voorbereiding verloopt je bezoek aan de autokeuring heel wat vlotter (en hoef je hopelijk niet terug te komen). Ontdek onze tips!