Overslaan en naar de inhoud gaan

Ieders nachtmerrie! Hoe reageer je op een spookrijder?

3 minuten 06/05/2020

Je bent rustig aan het rijden op de snelweg, wanneer je plots een stel koplampen door je voorruit ziet ... Een spookrijder tegenkomen is de nachtmerrie van elke bestuurder. En die angst is zeker niet ongegrond. Volgens VIAS, het Belgisch centrum voor verkeersveiligheid, zijn verkeersongevallen zo’n tien keer ernstiger wanneer er een spookrijder bij betrokken is. Je doet er dus goed aan om dit artikel te lezen! Ontdek snel wat je moet doen als je een spookrijder tegenkomt én hoe je het best handelt wanneer je per ongeluk zelf aan het spookrijden bent.

 

Wat te doen als je een spookrijder tegenkomt

  1. Rijd uiterst rechts – aarzel niet om de pechstrook te gebruiken – en vertraag. Lijkt een frontale botsing écht niet te vermijden? Concentreer je dan niet op de spookrijder, maar op het punt waar je met je auto naartoe wilt.
  2. Waarschuw de spookrijder door met je lichten te knipperen wanneer jullie elkaar kruisen. Knipper zeker niet vroeger met je lichten, want zo breng je de spookrijder mogelijk (nog meer) in paniek.
  3. Breng de politie op de hoogte zodra je in veiligheid bent. Als je auto met eCall is uitgerust, dan is dit het ultieme moment om er gebruik van te maken!

 

Wat moet je doen als jij de spookrijder bent?

“Mij overkomt het niet”, denk je misschien, maar dat is nu net het gevaarlijke aan spookrijders. Enkelingen terzijde – sommige mensen spookrijden omdat ze een wanhoopsdaad willen plegen of een weddenschap willen winnen – hebben spookrijders helemaal niet of pas veel te laat door dat ze de verkeerde kant op rijden.

Ons advies:
 

  1. Rijd uiterst rechts. Als er geen tegenliggers zijn, dan kun je je naar de pechstrook begeven.
  2. Hoe snel je ook bij de eerstvolgende uitrit – of oprit, dus – wil raken: blijf kalm en vertraag.
  3. Zet je vier richtingaanwijzers aan om naderend verkeer te waarschuwen.
  4. Hang de held niet uit. Waarschuw de politie – al dan niet met een druk op de eCall-knop – als je merkt dat je je niet op een veilige manier weer in de juiste rijrichting kunt begeven.
     

Lees ook: Dit zijn de 4 meest voorkomende auto-ongelukken

Deel deze pagina