Overslaan en naar de inhoud gaan

Je auto verliest vermogen? Dit kan de oorzaak zijn

4 minuten 01/02/2019

Je racet vol vertrouwen – uiteraard zonder de maximumsnelheid te overschrijden – over de snelweg wanneer je auto plots begint te schokken. Wat er aan de hand is? Je auto verliest vermogen. Je geeft wat gas bij en met een beetje geluk ploegt de motor zich er weer door. Even later blijkt het toch écht je dag niet te zijn. De motor valt volledig uit, waarna je je auto op het laatste nippertje nog naar de pechstrook gestuurd krijgt. Hoe komt dat de motor plots zijn vermogen verloor? Ontdek hier de belangrijkste mogelijke oorzaken.
 

Lees ook: Hoe reageer je het best als je een klapband krijgt?

 • 1.Vervuilde injectoren

  Als je je tank regelmatig net niet leegrijdt, vaak korte ritten maakt of frequent bij verschillende pompen benzine tankt, durven de injectoren weleens vervuild raken.

 • 2.Vuile EGR-klep

  Elke recente dieselmotor heeft tegenwoordig een of meerdere EGR-kleppen, die uitlaatgassen door de motor laat circuleren (EGR staat voor ‘Exhaust Gas Recirculation’) om zo de uitstoot van schadelijke gassen te verminderen. Wanneer die klep na verloop van tijd vervuild raakt en je ze niet tijdig vervangt, kan dat ervoor zorgen dat de motor vermogen verliest.

 • 3.De roetfilter trekt het niet meer

  Door vuile injectoren of een vervuilde EGR-klep kan er zoveel roetaanslag in de motor ontstaan dat de roetfilter die niet meer verwerkt krijgt. Dit fenomeen kan ook optreden door vaak korte afstanden te rijden, waardoor de motor niet op de nodige werkingstemperatuur komt om optimaal te werken.

 • 4.Defect inlaatspruitstuk

  Behalve de roetfilter kan het inlaatspruitstuk verstopt raken (of lekken). Door een defect inlaatspruitstuk wordt de lucht die de motor binnenkomt niet meer gelijkmatig verdeeld en kan er vuil in de motor worden gezogen, met vermogensproblemen tot gevolg.

 • 5.Turbo beschadigd of defect

  Een turbo gebruikt de energie van de uitlaatgassen om zo meer zuurstof in het motorblok te persen. Als de turbo van je wagen beschadigd of defect is, kan dat het vermogen van de motor dus aanzienlijk verminderen.

 • 6.Elektronicaproblemen

  Ook problemen met de elektronica kunnen de motor beïnvloeden. Een technicus kan dit vaststellen door de motor uit te lezen op storingscodes.

Je auto verliest vermogen en is al een jaartje ouder?

Bij oudere auto’s die vermogen verliezen, zijn de elektronica slechts zelden de oorzaak en begint de motor veeleer te haperen door versleten of vervuilde bougies. Ook een vuile gasklep of benzinefilter durft weleens de boosdoener te zijn.

Tip: Een onderhoud op de voorgeschreven momenten kan onaangename verrassingen voorkomen.

 

Lees ook: Wat moet je doen als je motor oververhit is?

Deel deze pagina