Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderen in de auto: 5 gouden tips voor een veilige aanpak

3 minuten 23/06/2016

Met een kind in de wagen draag je extra verantwoordelijkheid. Qua veiligheid mag niets aan het toeval worden overgelaten. Je wil per slot van rekening niet dat hen iets overkomt! Het is meteen een pak geruster rijden, wanneer je deze basisregels in acht neemt.

 

1. Respecteer het aantal zitplaatsen en veiligheidsgordelsVanaf de schoolpoort geef je enkele klasgenootjes van je jongste een lift huiswaarts, want ze wonen in dezelfde buurt. Als ze wat dichter tegen elkaar aan schuiven, geraken ze met z'n vieren op de achterbank. Herkenbaar? Toch doe je het beter niet. Elk kind hoort een eigen zitplaats te hebben, inclusief veiligheidsgordel. Hoe kort de verplaatsing ook is.

 

2. Weet waar zich airbags bevinden

Wie zijn allerkleinste in een babyzitje op de passagierszetel vervoert, moet zich bewust zijn van de werking van de airbag. Bij een ongeval zal die zich met een klap opblazen. Met een ongekende hevigheid zal hij tegen het babyzitje duwen. Als je dan toch het zitje vooraan zou plaatsen, laat dan de airbag ontkoppelen. Of nog beter: plaats het babyzitje achterin

 

3. Kinderen in de auto? Veiliger op de achterbank

De veiligste plek van een wagen bevindt zich achterin. Hoeveel gezelliger het ook is om jouw zoon of dochter in de auto naast jou te laten plaatsnemen, de verstandigste keuze is het niet. Bij een ongeval is de kans op verwondingen veel groter dan bij de achterbankzitters.

 

4. Hou geen baby in jouw armen

In jouw armen is jouw baby helemaal veilig, denk je. Tot je bij een auto-ongeval betrokken raakt. In dat geval zal je door de botsing én door het verrassingseffect niet in staat zijn je baby in je armen te sluiten, waardoor hij spontaan weggekatapulteerd zal worden. Wees daarom niet naïef over je reflexen bij een ongeval en gesp je baby altijd veilig vast in babyzitje.

 

Welk kinderzitje voor welke leeftijd?

 

5. Voorzie een zitje of verhogingskussenEen kind is geen minivolwassene, al lijkt dat misschien wel zo. Afhankelijk van de leeftijd heeft ieder  kind een uitgesproken lichaamsbouw en gestalte. Respecteer die door een zitje of verhogingskussen te voorzien, dat daaraan tegemoetkomt en hun veiligheid garandeert. 

Deel deze pagina