Overslaan en naar de inhoud gaan

Lakschade: hoe roest verwijderen van je auto?

3 minuten 22/04/2020

Het begint vaak met één klein puntje. Maar je hebt je hoofd nog niet gedraaid of dat ene stipje is plots een heuse roestvlek geworden. Om te voorkomen dat de lakschade zich verderzet en er op de duur zelfs gaten ontstaan in je carrosserie, moet je de roest onmiddellijk verwijderen. Hier lees je hoe!

 • 1.Roest wegschuren

  Schuur de roestvlek weg met schuurpapier of, als het probleem heel hardnekkig is, een staalborstel. Je schuurt het best tot een vijftal centimeter buiten de vlek, zodat je zeker geen enkel spatje over het hoofd ziet. Is de roestvlek heel klein of moeilijk bereikbaar? Dan biedt een schuurstift redding. Zo’n stift vind je bij de autospeciaalzaak.

 • 2.Roestoplosser

  Met de allerlaatste roestrestjes – je ziet ze niet altijd gemakkelijk met het blote oog – maak je korte metten door het pas geschuurde oppervlak met roestoplosser in te smeren.

 • 3.Schuurpapier met fijne korrel

  Jawel, in deze stap schuur je de vlek nogmaals voorzichtig op. Gebruik deze keer schuurpapier met een extrafijne korrel, om de nog onaangetaste lak zo weinig mogelijk te beschadigen.

 • 4.Plamuren en nog eens schuren

  Nu begint het echte herstelwerk. Breng een laagje plamuur aan en laat het hard worden. Herhaal tot de vlek volledig met plamuur is gevuld. Is alle plamuur goed uitgehard? Schuur het oppervlak dan weer mooi glad.

 • 5.Autolakprimer

  Net zoals je je muren beter niet schildert zonder primer, is het geen goed idee om je auto te lakken vooraleer je een geschikte autolakprimer hebt aangebracht. Dat doe je in deze stap!

 • 6.Lakken

  Tot slot overspuit je de vlek met een geschikte autolak, uiteraard in de juiste kleur. Tip: je vindt de kleurencode van de lak terug op het typeplaatje van je auto. Dat is meestal bevestigd aan de binnenkant van het portier, onder de motorkap of bij de tankdop.

Lakschade voorkomen is beter dan roest verwijderen

Inspecteer je auto regelmatig op roestpuntjes om ernstige roestvlekken zo veel mogelijk te voorkomen. Besteed bijzondere aandacht aan de onderkant van je auto en de wielkasten, want daar blijft vaak vocht achter.

Lees ook: Bodemreiniging voorkomt dat strooitzout je auto aantast

Deel deze pagina