Overslaan en naar de inhoud gaan

Lange rit? 3 tips tegen vermoeidheid achter het stuur

3 minuten 01/07/2020

“Ach, die afstand kan ik op mijn duimpje in één keer afleggen”, zei je nog toen je vertrok. Maar vermoeidheid achter het stuur kan iedereen overkomen. Voor je het goed en wel beseft, rolt je wiel al op het andere baanvak en komt het misschien zelfs tot een botsing. Enkele tips om alert te blijven tijdens een lange rit!

 

Tips om alert te blijven als chauffeur

Beroepschauffeurs zijn niet voor niets verplicht om regelmatig een pauze in te lassen wanneer ze een lange rit afleggen. Maar ook als gewone bestuurder kun je heel wat doen om vermoeidheid tijdens je roadtrip tegen te gaan.

  • 1. Powernapjes en benen strekken

    Rij hoe dan ook niet langer dan twee uur aan een stuk door. Een korte tussenstop of powernapje doet wonderen wanneer de vermoeidheid toeslaat. Is een powernapje echt geen optie? Koop ergens een kop koffie en iets om te eten.

  • 2. Eet (maar niet te veel)

    Ken je dat gevoel, wanneer je helemaal volgepropt op de sofa ploft en er de hele avond met een slaperig gevoel blijft liggen? Dat wil je natuurlijk vermijden achter het stuur. Eet daarom niet te zwaar en niet te veel. Let wel, rijden op een compleet lege maag is natuurlijk ook niet zo verstandig. Eet uiteraard ook niet wanneer je aan het rijden bent. Extra tip: op een stukje kauwgom kauwen, helpt eveneens om je hersenen wakker te houden.

  • 3. Vermoeidheid achter het stuur? Zet de airconditioning aan

    Leuk toch, gezellig warm in je auto rondtoeren terwijl het buiten flink wat kouder is? Dat wel, maar toch is de verwarming hoog zetten geen aanrader. Daar word je alleen maar slaperig van, terwijl koude lucht net het omgekeerde effect heeft. Rol dus een raam op een kier of zet de airconditioning aan. Laat zo veel mogelijk frisse lucht in je gezicht blazen.

Deel deze pagina