Overslaan en naar de inhoud gaan

Leidt de airconditioning in je auto tot een hoger verbruik?

2 minuten 22/06/2020

Airconditioning in de auto, we kunnen nog maar moeilijk zonder. De koele lucht garandeert je een aangename en geconcentreerde rit, ook wanneer de buitentemperaturen ondraaglijk zijn en het verkeer moeizaam verloopt. De enige máár is voor veel bestuurders het verbruik. Ze vrezen dat hun airconditioning tot veel hogere energiekosten leidt. Maar klopt dat ook?

 

Geen hoger verbruik dan met open ramen

Airco verbruikt energie, de ramen openzetten niet. Tenminste, zo lijkt dat toch op het eerste gezicht. Maar verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het verbruik van een goed onderhouden airconditioning niet hoger ligt dan wanneer je met open ramen rijdt. Dat heeft alles te maken met aerodynamica. Met open ramen krijgt je auto meer weerstand te verwerken dan met gesloten ramen. Hierdoor ligt het verbruik ongeveer even hoog als wanneer je met gesloten ramen en airco rondrijdt. Zolang je de ramen dicht houdt, leidt je airco dus níét tot een meerverbruik.

 

Regelmatig onderhoud is een noodzaak

Heb je het gevoel dat je airconditioning wél tot een substantieel meerverbruik leidt? Dan is het tijd om een onderhoudsbeurt aan te vragen. Wellicht moet er een onderdeel hersteld of vervangen worden, of is er een grondige reiniging nodig. 

Deel deze pagina