Overslaan en naar de inhoud gaan

“Mijn koplampen zijn vergeeld. Moet ik er nieuwe kopen?” Welnee!

3 minuten 11/12/2019

Doffe of vergeelde koplampen zijn niet alleen sneu voor de uitstraling van je wagen, maar ook gevaarlijk op de weg. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je niet door de autokeuring raakt. Hoe ontstaan vergeelde koplampen eigenlijk? En belangrijker: hoe los je het probleem zo snel (en goedkoop) mogelijk op? We zochten het voor je uit!

Hoe ontstaan vergeelde koplampen?

De meeste koplampen zijn gemaakt van polycarbonaat. Dat is een dik type plastic dat haast onbreekbaar is, maar jammer genoeg ook gevoelig is voor krassen en zonlicht. Langzaam maar zeker tast uv-straling de bovenste laag van de lamp aan en treden er ook krasjes op, waar zich vervolgens vuildeeltjes in nestelen.

Je koplampen weer als nieuw

Gelukkig hoef je je vergeelde koplampen nog niet meteen te vervangen. Het is zelfs niet nodig om de koplampen uit hun behuizing te halen (maar plak de randen rond de lampen wel even af met tape voor je aan de slag gaat, zodat je de lak zeker niet beschadigt). Hoe je dan precies te werk gaat? Volg even mee.

1.Haal een polijstkit in huis

Koop een polijstkit voor koplampen – online of vraag er gerust naar bij de autospeciaalzaak – en je hebt in één klap alles wat je nodig hebt: schuurpapier met de ideale korrelgrootte, polijstpasta, een aanbrengsponsje en een beschermende coating.

2.Maak de koplampen grondig schoon

Deze stap spreekt voor zich – gewoon een sopje volstaat.

3.Schuren maar!

Behandel het oppervlak van de lamp met het schuurpapier. Als je papiertjes met verschillende korrelgroottes hebt, gebruik je eerst de grovere korrel en houd je de fijnste voor het laatst.

4.Polijstpasta

Breng de polijstpasta aan met het applicatiesponsje. Polijst de lamp met kleine, cirkelvormige bewegingen tot ze er weer helder uitziet.

5.Afspoelen en beschermen

Spoel tot slot de polijstpasta af, maak de koplampen droog en breng de beschermende coating aan.

 

Zo, je auto is weer helemaal klaar om de baan op te gaan!

Deel deze pagina