Overslaan en naar de inhoud gaan

Om te onthouden! In 6 stappen een autobrand blussen

3 minuten 07/10/2020

Hopelijk overkomt het je nooit, maar stel dat je wagen plots in brand vliegt of je komt onderweg een brandend voertuig tegen … Weet jij wat je moet doen om het vuur te stoppen? We goten alles wat je moet weten om een autobrand te blussen in een overzichtelijk stappenplan!

1. Breng de hulpdiensten op de hoogte

Bel onmiddellijk de brandweer of laat (bij voorkeur) iemand anders bellen, zodat jij sneller aan het blussen kunt.

2. Zet de motor uit

Zet meteen de motor uit om verdere aanwakkering te voorkomen.

3. Brandblusapparaat

Neem het brandblusapparaat erbij en haal de veiligheidspin eruit. Activeer, als dat moet, het druksysteem. Test, voor je het vuur benadert, eerst of het apparaat zeker werkt.

4. Maak een blusopening

Open de motorkap of het portier, naargelang waar de brand zich bevindt. Opgelet! Maak de kier niet groter dan nodig om te kunnen blussen, want zuurstof doet het vuur toenemen.

5. Blussen maar!

Spuit met het brandblusapparaat een aantal keer door de blusopening en sluit dan de motorkap of het portier. Wacht of er terug vlammen optreden en herhaal je bluspoging indien nodig.

6. Brandstof? Zand erover

Let ook goed op de ondergrond. Lekkende brandstof is ontzettend brandbaar en dek je daarom het best af met zand. Blus of verwijder brandstof nooit met een brandblusapparaat, want dat maakt de vlammen alleen maar erger!

Niet elke autobrand kun je blussen

Sommige autobranden zijn algauw zo hevig dat blussen geen zin meer heeft. Aarzel niet om te stoppen met blussen wanneer de vlammen alleen maar lijken aan te wakkeren. Breng jezelf – en eventuele omstaanders – daarna zo snel mogelijk in veiligheid, want een brandend voertuig gaat altijd gepaard met ontploffingsgevaar.

Lees ook: Dit moet je doen wanneer je een auto-ongeval hebt

Deel deze pagina