Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontspannen filerijden? Zo verzacht je het fileleed

2 minuten 07/09/2016

Wees positief: gedeeld leed weegt minder zwaar

De file brengt één zekerheid met zich mee: je beleeft ze niet alleen. Zoek troost in dat besef en haal er positieve vibes uit. Glimlach naar andere bestuurders. Bedenk hoe jij je voelt wanneer je in een bui van opgekropte frustratie verrast wordt door de glimlach van een onbekende. Geloof ons, je weet zo het fileleed meteen te relativeren.

 

Assertief en agressief rijgedrag brengt je nergens

Bij elke meter die je wint het gaspedaal fors indrukken, leidt tot niets. Je benzineverbruik schiet de hoogte in. Ook loop je een groter risico om – wanneer je even niet oplet - tegen de wagen voor je aan te botsen. Rij zuinig, wees hoffelijk en geduldig. Over-assertief rijgedrag levert je niets op – ook niet buiten de file!

 

Volg de verkeersinfo op de voet

Wanneer je weet wat er aan de hand is en welke omvang de file heeft, kan je een betere inschatting maken van de situatie waarin je je bevindt. Je weet wat je mag verwachten, of net niet. Dat neemt meteen een hoop ongeduld en opgekropte filefrustratie weg. Naar de verkeersinfo op de radio luisteren is de boodschap!

 

Lees een boek en vergeet je fileleed

Zit het verkeer werkelijk muurvast en is er niet meteen hoop op beterschap? Dan kun je je aandacht beter op iets anders richten. Maak een tussenstop bij het eerstvolgende tankstation, bestel een lekkere koffie, en doe iets leuks. Een boek lezen, bijvoorbeeld. Zorg daarom dat je altijd wat lectuur in de wagen hebt liggen. Of zorg voor voldoende e-books op je iPad of e-reader. Ondanks het fileleed kom je in geen tijd tot rust. 

Deel deze pagina