Overslaan en naar de inhoud gaan

Op autovakantie naar Frankrijk? Deze regels kende je nog niet

3 minuten 03/07/2019

Met de auto naar Frankrijk rijden zonder ecovignet aan boord? Jou overkomt het niet! En uiteraard ben je ook een uitstekende chauffeur die altijd goed oplet en zich netjes aan alle verkeersregels houdt. Of dat denk je misschien …  Want wist je dat je heus niet te snel hoeft te rijden of een bord hoeft te negeren om op autovakantie in Frankrijk de verkeersregels te overtreden? Deze regels kende je vast nog niet!

 

Verplichte alcoholblaastest

Onderweg even stoppen bij een aire om de benen te strekken en van een glaasje Franse wijn te genieten? Op zich is het niet verboden, maar weet dat de regels omtrent alcohol in het verkeer in Frankrijk net zo streng zijn als bij ons – lang leve de bob-chauffeur! En eigenlijk zijn de Franse verkeersregels zelfs nog een tikkeltje strenger op dit vlak. Sinds 2012 moet er in elk autovoertuig in Frankrijk namelijk een alcoholblaastest aanwezig zijn, ook als de bestuurder van de auto een toerist is. Overigens voldoet niet eender welke blaastest aan de Franse norm: de test moet gemarkeerd zijn met de letters ‘NF’. Opletten geblazen dus als je thuis nog snel zo’n test gaat halen!

Gevarendriehoek soms verboden

In België vinden we het vanzelfsprekend dat we bij autopech of een ongeval onze gevarendriehoek moeten plaatsen om het naderende verkeer te waarschuwen. In Frankrijk is dat eveneens verplicht, maar er is wel een belangrijke uitzondering: op de autosnelweg een gevarendriehoek plaatsen, is niet toegelaten. Het is in Frankrijk immers ten strengste verboden om je te voet op de snelweg te begeven. Wat je dan wel moet doen bij een ongeval? Schakel je vier richtingaanwijzers aan en kijk goed in je spiegels of je, samen met alle passagiers, veilig kunt uitstappen en je naar de vangrail kunt begeven. Wacht daarna achter de vangrail op de pechhulp.

Autovakantie in Frankrijk: altijd zonder flitswaarschuwingen

Handig toch, zo’n app die je waarschuwt voor flitspalen en mobiele flitscontroles? Dat wel, maar in Frankrijk is het helaas niet toegelaten. Als je de flitswaarschuwingen van je navigatiesysteem niet uitschakelt, kun je daarvoor een boete krijgen die tot 1500 euro kan oplopen.

Deel deze pagina