Overslaan en naar de inhoud gaan

Opletten geblazen! Dit zijn de grootste afleidingen in het verkeer

3 minuten 20/11/2019

Onlangs lanceerden een aantal Belgische telecomoperatoren een speciale campagne om bewustzijn te creëren rond de gevaren van gsm-gebruik achter het stuur. Dat was niet zonder reden, want in 2018 kregen meer dan 98.000 chauffeurs in ons land een boete voor bellen of sms’en tijdens het rijden. Maar vergis je niet: je iPhone is lang niet de enige afleiding die je het hoofd moet bieden in het verkeer. Kun jij – in tegenstelling tot zo veel andere bestuurders – de volgende verleidingen weerstaan?

1.Het navigatiesysteem

We kennen allemaal wel het verhaal van de man die het kanaal inreed, omdat zijn gps hem aanmaande om rechtsaf te slaan. Natuurlijk weet jij wel beter dan je navigatiesysteem blindelings te volgen, maar hoe vaak toets je al rijdend een locatie in of kijk je nét iets te lang naar het scherm? Je zou ervan versteld staan. 

2.Een babbeltje slaan

Een babbeltje slaan achter het stuur – handsfree of met je passagiers – is niet verboden, maar het vermindert je reactietijd wel aanzienlijk. Zeker als je een beginnende bestuurder bent, is het geen slecht idee om aan je inzittenden duidelijk te maken dat je je aandacht het liefst volledig op de weg richt.

3.Werken of pech langs de weg

Als je afgeleid raakt door werken, ongevallen of mensen met pech langs de weg ontstaat er niet alleen een kijkfile, maar vergroot je ook de kans dat je zelf een ongeval veroorzaakt.

4.Zingen en muziek

Of je nu alleen in de auto zit, met je gezin onderweg bent naar jullie vakantiebestemming of een heuse roadtrip onderneemt met vrienden: een streepje muziek of samen liedjes zingen hoort er nu eenmaal bij. Toch loont het om het volume binnen de perken te houden, zodat jij je voldoende op de weg kunt blijven concentreren.

Lees ook: Dit is het effect van muziek in de auto

Deel deze pagina