Overslaan en naar de inhoud gaan

Parkeren met opgetrokken handrem of in eerste versnelling?

3 minuten 12/12/2018

Als je je auto parkeert, zet je die dan bij voorkeur in de eerste versnelling? Of trek je beter je handrem op? Omdat heel wat chauffeurs twijfelen, zochten wij het voor je uit!

 

Met een elektrische handrem heb je geen keuze

Parkeren in eerste versnelling of met de handrem opgetrokken? Wie een auto heeft die is uitgerust met een elektrische handrem, heeft geen keuze. In dat geval beslist de technologie voor jou: de handrem wordt dan automatisch opgetrokken.

 

Parkeer niet langdurig met een opgetrokken handrem

Heel wat auto’s die iets ouder zijn, zijn nog uitgerust met een handmatige handremParkeer je ergens voor een langere tijd, dan doe je er goed aan om die handrem niet op te trekken. Je zet de auto dan beter in eerste versnelling. Bij streng winterweer kunnen namelijk de handremkabels bevriezen. Dat geeft problemen wanneer je weer wil vertrekken.

 

Wat als je handmatige handrem toch vastgevroren raakt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je verrast wordt door plots winterweer. Je zette de auto niet in eerste versnelling, maar trok de handrem op en nu blijkt die vastgevroren. Door de motor aan te zetten en even geduld te oefenen tot de auto warmgedraaid is, verdwijnt het probleem na een korte tijd gelukkig wel vanzelf.

Het is best mogelijk dat het je lukt om de handrem naar beneden te laten, terwijl de auto geparkeerd blijft staan. Het probleem is in dat geval nog steeds hetzelfde: bevroren handremkabels. Laat ook in dat geval de handrem opgetrokken terwijl de auto warmdraait. Doe je dat niet, dan kan je auto weleens aan het rollen gaan zodra de kabels ontdooid zijn. 

 

Het risico van parkeren in eerste versnelling

Niet iedereen heeft de gewoonte om bij het starten van de motor de koppeling in te trappen. Heb je geparkeerd met de auto in versnelling, dan zal die vooruitschieten wanneer je de koppeling niet intrapt bij het starten. Daarom is het verstandig om buiten de winter steeds te parkeren met de handrem opgetrokken.

 

Lees ook: Wat is het nut van de zesde versnelling?

Deel deze pagina