Overslaan en naar de inhoud gaan

Remmen op de motor, hoe doe je dat?

3 minuten 21/04/2014

Een van de eerste tips als het gaat over ecodriving, is dat je het best zo veel mogelijk remt op de motor. Het is goed voor je veiligheid én voor je brandstofverbruik. Je weet wellicht dat ‘remmen op de motor’ inhoudt dat je terugschakelt naar een lagere versnelling en zo natuurlijk afremt, maar hoe doe je dat op de juiste manier? Vermijd onnodige risico’s en ontdek de correcte remtechniek!

De ene remmethode is de andere niet

Je zou ervan versteld staan hoeveel je tijdens een doordeweekse autorit op de rem gaat staan. Op zich niks mis mee, maar hoe meer je de rempedaal induwt, hoe meer brandstof er verloren gaat.  Hou je het graag budgetvriendelijk? Wissel dan de traditionele remmethode af met remmen op de motor. Dit doe je door het gas los te laten in de versnelling. Door het hoge toerental remt je auto vanzelf af.

remmen op motor

Remmen op de motor: ga voor soepelheid

Terugschakelen naar een lagere versnelling zal de snelheid van je wagen meteen doen afnemen, al is het aangewezen om ook even de rempedaal te gebruiken. Dat zorgt voor extra remkracht én het is een stuk veiliger. Je achterligger merkt op die manier namelijk aan je remlichten dat je gaat vertragen.

Door beide remtechnieken te combineren, vertraag je gedoseerd, comfortabel en zuinig. Remmen op de 'verkeerde' manier – dus alleen op de rempedaal duwen – is een stuk minder soepel en leidt tot een snelle slijtage van je remsysteem. Bovendien kan een incorrecte remtechniek ronduit gevaarlijk zijn.

remmen op motor

Remmen in de juiste versnelling

Maar wanneer moet je nu precies terugschakelen? Om alles veilig te laten verlopen, volg je deze richtlijnen:

  • Laat het gaspedaal los, druk de rempedaal zachtjes in, ontkoppel en schakel terug naar een lagere versnelling: van vijfde naar vierde bij 80 km/u, van vierde naar derde bij 60 km/u, van 3de naar tweede bij 40 km/u en van twee naar eerste als je minder dan 20 km/u rijdt.
  • Laat de koppeling na het terugschakelen loskomen tot het aangrijpingspunt. Hou ze even vast en laat ze dan helemaal los.
  • Blijf tijdens het koppelen lichtjes op de rem drukken om de remlichten te laten werken.

Tip: Wist je dat ook krachtige bolides milieuvriendelijk en budgetvriendelijk kunnen zijn? Zo scoort de Suzuki S-Cross bijzonder goed in een vergelijkende test van Autogids. Met een verbruik van 5,4 l/100 km (S-Cross 1.6 DDiS)  is deze gezinswagen zelfs zuiniger dan vele stadswagens.

Liever een ander model? Kies hier je favoriete, milieuvriendelijke Suzuki!

Deel deze pagina