Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijstrooksignalisatie: waarop moet je letten?

3 minuten 06/07/2016

Ongetwijfeld zag jij ze al: verkeersborden boven de autosnelweg die een andere snelheid aangeven dan de vertrouwde 120 km per uur. Het is druk op de baan of het wegdek ligt er nat bij. Je wil best je rijgedrag aanpassen, al is het jou niet helemaal duidelijk wat precies verwacht wordt. Vier cruciale vragen over rijstrooksignalisatie beantwoord!

 

Hoe werkt rijstrooksignalisatie?

Op basis van detectoren die verkeersmetingen uitvoeren, worden de snelheidsbeperkingen op rijstrooksignalisatieborden (RSS) bepaald. Dat gebeurt automatisch. Bij vertragingen of files wordt de snelheid van het naderende verkeer geleidelijk afgebouwd. Borden geven eerst 110 km per uur aan, wat verderop 90 km per uur en dan 70 km per uur. Zo wordt vermeden dat je plots bruusk op de rem moet gaan staan.

 

Gaat het om richtsnelheden of maximumsnelheden?

De snelheden op de RSS-borden geven de maximale snelheid aan. Wie deze richtlijn aanziet als vrijblijvend advies, riskeert de bon op te vliegen wegens overdreven snelheid. Het is nooit toegelaten om sneller te rijden dan de rijstrooksignalisatie aangeeft. Zijn de RSS-borden uitgeschakeld en zie je nergens een vast verkeersbord? Dan geldt de gangbare maximumsnelheid van 120 km per uur. 

 

Rijstrooksignalisatie: tot waar geldt de snelheidsbeperking?

In het verkeer geldt een snelheidsbeperking steeds tot het eerstvolgende kruispunt. In de context van een snelweg betekent dit: vanaf het RSS-bord tot de volgende oprit. Geeft de wegsignalisatie nog voor dat punt een andere maximumsnelheid aan, dan hoor je die nieuwe beperking te respecteren.
Hoe een rood kruis interpreteren?

Heeft de rijstrooksignalisatie de vorm van een rood kruis, dan is het verboden om te rijden op deze rijstrook. In de meeste gevallen betekent dit dat het rijvak even verderop ophoudt. Je bent dan verplicht om te ritsen: net voor de versmalling voeg je in op de aangrenzende rijstrook. Het rode kruis zal dan ook nooit vóór dat punt opduiken.

Veilig verkeer is van onschatbare waarde. Gebruik je gezond verstand, wees hoffelijk en respecteer de regels!

Deel deze pagina