Overslaan en naar de inhoud gaan

Roadtrippen in Frankrijk: hoe vind je de beste aires?

3 minuten 06/09/2017

Een vakantie in het zuiden van Frankrijk? En je gaat met de wagen? Dan zul je heel wat aires de repos en aires de services passeren op de Franse snelwegen, maar niet elke aire biedt dezelfde accommodatie en comfort. Met deze tips weet je waar je beter niet stopt en welke aires wél de moeite waard zijn om even halt te houden.

 

Op reis met een handleiding?

Sommige aires de services zijn een waar paradijs: een ruime parking, een goed restaurant, een originele winkel, veel groen en een heerlijke picknickweide. Andere zijn eerder spartaans en bestaan louter uit een parking en een gebouwtje met (Franse) toiletten. Om zeker te zijn dat je aan de juiste rustplaats stopt, kun je investeren in een gespecialiseerde reisgidsen. Er bestaat bijvoorbeeld een tweedelig Engelstalig boek met álle aires van Frankrijk.

 

Hoe herken je een goede rustplaats langs de Franse snelwegen?

Wil jij je vakantie liever niet tot in de puntjes plannen, maar meer van het moment genieten? Dat kan gelukkig ook. Een goede aire de repos herkennen is namelijk niet moeilijk.

De borden langs de weg geven je alle info die je nodig hebt. In Frankrijk staan de aires altijd ruim op voorhand aangekondigd aan de kant van de weg. Zo kun je al tientallen kilometers voor je er bent zien welke accommodatie er zoal is. Een sobere aire de repos staat aangeduid met een ‘P’ en een picknick-icoontje, terwijl bij een grote aire de service het benzinestation, restaurant en wat nog meer staat aangegeven. Let ook op de kilometers onder de icoontjes: die geven aan wanneer je diezelfde faciliteit opnieuw tegenkomt.

 

Dit zijn de beste ‘aires’ van Frankrijk

  • Aire de la Chaponne (A6 Parijs-Lyon)

    De Aire de la Chaponne, op de A6 tussen Parijs en Lyon, is een van de nieuwste aires, met een heel eigentijdse architectuur ontworpen door de Franse ontwerper Ora-Ïto. Het reuzengrote ganzenbord, de picknickruimte en het ballenbad zijn mooi meegenomen als je met de kids op stap bent.

  • Aire du Bornaron (A7 Lyon-Orange)

    Deze kleine rustplaats boven Valence heeft neveldouches om af te koelen en biedt een prachtig uitzicht op de maïsvelden.

  • Aire du Viaduc de Millau (A75 Clermont-Ferrand-Beziers naar het zuiden)

    Iedereen kent deze brug. Maar wist je ook dat er een aire is met een adembenemend uitzicht op dit moderne viaduct? Je kunt er trouwens gaan eten in een luxe snackbar van topchef Michel Bras.

Deel deze pagina