Overslaan en naar de inhoud gaan

Schakelen of automaat: voordelen en vooroordelen op een rijtje

3 minuten 12/02/2015

Een automatische versnellingsbak is voor oude mensen en luxewagens. Tot zover het grootste vooroordeel. Voordelen van een automaat zijn er echter veel meer. In de Verenigde Staten zijn bijna 90% van de wagens uitgerust met een automatische versnellingsbak. En ook in Japan zijn automaten populair, inclusief de Suzuki automaten. En terecht! Je rijdt in een Suzuki automaat even soepel, vlot en sportief als in een handgeschakelde. Vaak ben je aan de stoplichten sneller weg. Je legt makkelijk 250.000 km zonder problemen af en je hebt nooit verbrande koppelingsschijven.

 

Schakelen of automaat: veiligheid en comfort

Bij een wagen met automatische versnelling heb je altijd je linkervoet en rechterhand vrij. Daardoor kun je op elk moment veilig met twee handen je stuur vasthouden. Omdat je niet hoeft te schakelen en te ontkoppelen, kun je je volledig op het verkeer concentreren. Ook in de file, en dat zonder kramp in je benen. Rijden in een auto met een automatische versnellingsbak draagt zo zonder meer bij aan de verkeersveiligheid.

Je bent met een automaat zonder schokken, gekraak of stilvallen sneller vertrokken aan de lichten. Ook op een hellende baan ben je gemakkelijker weg.

Kortom, met een automaat schakelt je relaxniveau een versnelling hoger en je stressniveau een versnelling lager. Geen wonder dat wie eens in een wagen met automatische versnellingsbak heeft gereden niet meer anders wil.

schakelen of automaat

Schakelen of automaat: brandstofverbruik

Vroeger was handgeschakeld autorijden zuiniger, vandaag is het verschil in verbruik miniem. Door de technologische vooruitgang liggen de verbruikscijfers van een handgeschakelde auto en een wagen met automatische versnellingsbak vandaag dicht bij elkaar. Bij lange afstanden en op autostrades is het verbruik gelijk of lager met een automatische versnellingsbak.

schakelen of automaat

Schakelen of automaat: aanschafprijs

Het vooroordeel luidt dat wagens met een automatische versnellingsbak duurder zijn. De extra kosten bij aankoop liggen tussen de 1.500 en de 2.000 euro. Dat komt omdat mensen minder vaak een automaat kopen, waardoor de productiekosten iets hoger liggen. Door het hogere gewicht kan een automaat soms ook net in een duurdere categorie van de wegenbelasting vallen. Qua inruilkosten heb je met een automaat wel een voordeel.

Maar niet getreurd: Suzuki heeft heel wat betaalbare automaten.

Suzuki voor ieder wat wils in automaat

Alle Suzuki-berlines: Swift en SX4 zijn verkrijgbaar met automatische versnellingsbak:

 • Met de populaire Suzuki Swift 3-deurs of Swift 5-deurs heb je een stoere, sportieve automaat.
 • En ook in het Suzuki 4x4 gamma kun je kiezen voor een automaat. Zowel de karakteristieke Suzuki 4x4 Jimny en ook de nieuwe Suzuki S-Cross 4x2 en Suzuki S-Cross 4x4 zijn er als automaat: uitgerust met het innovatieve CVT-systeem (continu variabele transmissie) voor betere prestaties, accurate versnellingen en extra soepel schakelen.

Kies de Suzuki automaat die bij jou past en boek een testrit.

Deel deze pagina
 • stormschade
  4 minuten

  Is mijn auto verzekerd tegen stormschade?

  Een storm kan je auto serieus toetakelen. Komt de verzekering tussen als je stormschade hebt geleden? En wat moet je daarvoor doen? Je leest het in deze blog. 

 • autokeuring
  3 minuten

  Goed voorbereid naar de autokeuring

  Met een goede voorbereiding verloopt je bezoek aan de autokeuring heel wat vlotter (en hoef je hopelijk niet terug te komen). Ontdek onze tips!