Overslaan en naar de inhoud gaan

Scheur in je lederen autostoel? Zo herstel je ze zelf!

3 minuten 11/03/2020

Er valt heel wat te zeggen voor lederen autostoelen. Ze geuren heerlijk, voelen zijdezacht aan en doen je auto er super-de-luxe uitzien. Je hebt er dan ook heel bewust voor gekozen toen je je nieuwe auto bestelde, of was aangenaam verrast toen je je droomauto tweedehands tegenkwam mét lederen bekleding. Maar op een dag gebeurt het ondenkbare. Een scheur in een van de stoelen! Dan maar opnieuw laten bekleden? Welnee! Je kunt je lederen autostoel gewoon zelf herstellen door de stappen in dit artikel te volgen. 

1.Reinigen

Maak het gebied rond de scheur grondig schoon met een zachte doek en wat ontsmettingsalcohol. Lederreiniger is in dit geval minder geschikt, omdat er zeker geen resten van het product in de scheur mogen achterblijven. Opgelet: voor nubuckleer en suède gebruik je het best witte azijn in plaats van ontsmettingsalcohol.

2.Vullen

Als de scheur diep is, dan vul je ze het beste op met een stukje leder of textiel. Dat maakt het plakken in de volgende stap makkelijker.

3.Plakken

In deze stap ga je met leerlijm, textiellijm of secondelijm aan de slag. Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig, zodat je zeker weet dat de lijm geschikt is voor het type leer van je autostoelen. Breng (eventueel met een tandenstoker) een dun laagje lijm aan op de achterkant van het losgekomen flapje of tussen de scheur in. Let goed op dat de naad of naden nauwkeurig op elkaar aansluiten. Veeg overtollige lijm meteen weg. Laat de lijm niet opdrogen, maar begin meteen aan stap vier. 

4.Schuren

Koos je in de vorige stap voor leerlijm? Dan mag je deze stap overslaan en de lijm rustig laten drogen. Als je een andere lijm hebt gebruikt, dan heb je nu schuurpapier met een zeer fijne korrel (minstens 500) nodig. Schuur daarmee het gebied van de scheur zachtjes en in de richting van de scheur op, zodat de natte lijm zich mengt met de fijne deeltjes stof en de scheur zich met het mengsel van stof en lijm opvult. Blijf schuren tot het oppervlak mooi glad is.

5.Verven

Mogelijk is het leer rondom de scheur wat verkleurd door de behandeling. Dat kun je nu corrigeren met leerverf. Lees de gebruiksaanwijzing goed en zet voor de zekerheid eerst een staaltje op een minder zichtbaar stuk van het leer. Ziet het resultaat er wat dof uit? Dat zet je weer recht met transparante leerlak.

6.Wachten

Wacht minstens een uur voor je je autostoel weer in gebruik neemt. Anders riskeer je dat je alle stappen meteen opnieuw moet doorlopen.

Voorkom scheuren in je lederen autostoelen

Lees tot slot onze tips om je lederen autozetels te reinigen, zodat het leder langer soepel blijft en minder snel scheurt.

Deel deze pagina