Overslaan en naar de inhoud gaan

Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?

3 minuten 09/02/2024

Even een parkeerplek opzoeken en een tukje doen in de auto is soms precies wat je nodig hebt. Maar is dat wel toegelaten? Wat zegt de wegcode over slapen in de auto? Wij zochten het voor jou uit.

Een korte powernap

Zolang je auto reglementair geparkeerd staat, mag je gerust een dutje doen in je auto. De wegcode bevat geen algemeen verbod op slapen in je wagen. Als je echt moe bent, is een powernap van 15 tot 20 minuten zelfs aangeraden, zodat je erna weer fris bent om te rijden. Slaperig achter het stuur zitten heeft namelijk hetzelfde effect als rijden onder invloed: je bent minder geconcentreerd en je reageert trager.

Overnachten in de auto

Een korte powernap is natuurlijk nog iets anders dan de nacht doorbrengen in je auto. Dat is in sommige gemeentes wél verboden, omdat ze zo wildkamperen willen tegengaan. Kustgemeenten zijn hier bijvoorbeeld vaak strenger in. Heb je geen zin in een GAS-boete, dan check je dus het best even de lokale regels.

In het buitenland gelden wel vaker andere, soms opmerkelijke regels dan in België. Ga je op reis met de auto, zoek dan zeker op welke wetgeving er geldt op je bestemmig.

Slapen in de auto: grijze zone

Je hebt het allicht in de gaten: slapen in de wagen bevindt zich in een grijze zone. Strikt genomen is het toegelaten, maar je kan er het best niet in overdrijven. Ben je voor je werk steeds op de baan en dommel je tijdens je middagpauze in de wagen even in, dan zal de agent van dienst je allicht niet meteen op de bon zwieren. In dat geval kan je immers moeilijk spreken van kamperen. Je lekker induffelen en de nacht doorbrengen op een parkeerterrein, daarentegen, zou weleens voor problemen kunnen zorgen. Sowieso raden we je aan om thuis of op hotel een goede nachtrust te genieten zodat je fris en monter achter het stuur zit!

Deel deze pagina