Overslaan en naar de inhoud gaan

Spiegels afstellen: zo maak je definitief komaf met de dode hoek

2 minuten 10/11/2015

In de files gebeuren heel wat ongevallen omdat de bestuurders andere weggebruikers die zich in hun dode hoek bevinden niet opmerken. Correct afgestelde spiegels en enkele handige hulpmiddelen kunnen veel schade en leed voorkomen.

 • zijspiegel

  Hoe stel ik mijn spiegels correct af?

  Het spreekt voor zich dat goed afgestelde spiegels van cruciaal belang zijn om zich veilig met een voertuig in het verkeer te bewegen. Toch krijg je nog vaak af te rekenen met een dode hoek: een zone die niet in je gezichtsveld verschijnt en waar zich mogelijk andere weggebruikers kunnen bevinden. Een potentieel gevaar dat toch eenvoudig te voorkomen is.

  Spiegels afstellen in 3 stappen:

  1. Positioneer de binnenspiegel zo dat je een zo breed mogelijk zicht naar achteren hebt.

  2. Draai vervolgens de linkerspiegel zo dat je aan de binnenkant een referentiepunt ziet dat je ook aan de linkerkant van de binnenspiegel ziet.

  3. Doe hetzelfde met de rechterspiegel.

 • zijspiegel

  Dodehoekspiegel

  Mocht je toch moeilijkheden ondervinden om in je spiegels een volledig beeld van de verkeerssituatie te krijgen, dan kan een extra dodehoekspiegel soelaas bieden. Dit is een kleine (ca. 5 cm), convexe groothoekspiegel die je op de zijspiegel kleeft. Mits een correcte plaatsing verzekert deze spiegel een breder beeld naar achteren dat ook de dode hoek bestrijkt. Een dodehoekspiegel is eenvoudig aan te brengen en bovendien goedkoop (ongeveer 10 euro).

   

  Tip: De Suzuki-modellen behoren tot de veiligste wagens in hun klasse en behaalden meermaals 5 sterren in de Euro NCAP-veiligheidstesten.

Deel deze pagina