Overslaan en naar de inhoud gaan

Startkabels? Check! Maar hoe gebruik je ze nu eigenlijk?

3 minuten 08/07/2020

Startkabels gebruiken is helemaal niet zo moeilijk, maar toch doe je er goed aan om dit stappenplan er even bij te nemen. Zo voorkom je dat je jezelf bezeert of de elektronica of accu van je auto beschadigt.

 

1.    Kijk na of je wel de juiste startkabels hebt

Startkabels voor een dieselmotor zijn 25 millimeter dik. Je kunt ze ook voor een benzinemotor gebruiken. Startkabels voor een benzinemotor hebben daarentegen een dikte van 16 millimeter. Je mag er geen dieselmotor mee proberen te herstarten, want zo raken de kabels algauw oververhit.

2.    Sluit de rode startkabel aan

Sluit eerst de rode startkabel aan op de pluspool (+) van de accu van de helpende motor. Let op, de motor mag nu nog niet draaien! De klem die nog overblijft, sluit je aan op de pluspool (+) van de accu van de auto die niet wil starten.

3.    Sluit de zwarte startkabel aan

Neem nu de zwarte startkabel en sluit de eerste klem aan op de minpool (-) van de motor die nog wel start. De klem die overblijft, sluit je aan op het motorblok van de andere auto. Het maakt op zich niet uit waar je de klem precies vastmaakt, zolang het maar op een bloot stuk metaal is. Je mag de klem ook aansluiten op de minpool (-) van de accu.

4.    Start de helpende auto

Start de motor van de helpende auto en laat hem minstens vijf minuten draaien voor je de defecte auto weer probeert te starten. Zo krijgt de accu voldoende tijd om op te laten. Tip: om de defecte auto in de tussentijd zo veel mogelijk stroom te geven, helpt het om een beetje gas te geven (het toerental op te drijven).

5.    Start de defecte auto

Nu kun je de defecte auto opnieuw proberen te starten. Slaat de motor weer aan? Goed zo, maar houd de startkabels nog even aangesloten en laat de motor ondertussen nog minstens tien minuten draaien.

6.    Zet de achterruitverwarming aan

Door de achterruitverwarming van beide auto’s in te schakelen, voorkom je dat het ontkoppelen van de kabels (in de volgende stap) de elektronica beschadigt.

7.    Verwijder de startkabels

Zodra de motor lang genoeg heeft gedraaid (minstens tien minuten, dus), kun je de startkabels weer ontkoppelen. Opgelet! Koppel eerst de zwarte kabel los van de defecte auto en daarna van de helpende auto. Daarna is de rode kabel in dezelfde volgorde aan de beurt.

Deel deze pagina