Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig rijden in de regen: een checklist

3 minuten 02/10/2015

Iedereen weet dat bij regenweer de kans op een ongeval aanzienlijk toeneemt. Toch kun je zelf de risico’s sterk inperken door enkele basisregels na te leven. Hierbij de checklist voor veilig autorijden in de regen.

 

Vermijd aquaplaning met goede banden

Je vier banden zijn de enige contactpunten van je wagen met het wegdek en daarom is het van groot belang dat ze in goede staat verkeren.

Eerst en vooral moet de profieldiepte voldoende zijn. Het wettelijke minimum bedraagt 1,6 mm, maar het is te raden de banden te vervangen eens de groeven nog slechts 2,5 mm diep zijn. Deze ‘kanalen’ zorgen immers voor de evacuatie van het water dat tussen banden en het wegdek stroomt. Lukt het niet meer al het water af te voeren, dan krijg je af te rekenen met aquaplaning: de wagen drijft als het ware op de plassen en is stuurloos. Het enige wat je dan kan doen is ontkoppelen en rustig in de richting sturen die je uit moet. Hierbij steekt ook het elektronisch stabiliteitssysteem (ESP) van jouw Suzuki een handje toe.

Monteer tijdens de wintermaanden – van november tot maart – winterbanden op uw auto. Onder 7°C verliezen zomerbanden namelijk veel van hun grip, in tegenstelling tot winterbanden die een specifieke rubbersamenstelling hebben om ook bij vriestemperaturen optimaal te functioneren. Bovendien hebben winterbanden een aangepast profiel, waarmee ze water, ijs en sneeuw op de weg vlotter kunnen afdrijven.

 

Zien en gezien worden

Nog meer dan anders is het bij regen van belang dat je een zo goed mogelijk zicht op de weg hebt. Controleer daarom regelmatig de staat en werking van de ruitenwissers en het reservoir met sproeivloeistof. Ook een goede ventilatie is noodzakelijk om de ruiten wasemvrij te houden. Zie er daarom op toe dat de airco en de achterruitverwarming correct functioneren.

Het is niet alleen belangrijk dat je een goed zicht hebt, minstens even belangrijk is dat de andere weggebruikers jouw auto duidelijk kunnen zien. Controleer daarom of alle lichten naar behoren werken. Bij hevige regen moet je namelijk verplicht de verlichting ontsteken.

 

Een voorzichtige bestuurder anticipeert

Bij regenweer is het zicht minder, wordt de remweg langer en is het wegdek extra glibberig. Grauw regenweer vereist daarom ook een andere attitude van de bestuurder. Probeer vooral goed te anticiperen. Hou voldoende afstand, matig de snelheid en vermijd bruuske stuurmanoeuvres bij slipgevaar.

 

Tip: Breng voor de winter een bezoek aan je Suzuki-verdeler voor een grondige check-up van jouw Suzuki en de montage van winterbanden. Zo kun je veilig op de weg.

Deel deze pagina