Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig rijden met een caravan? Ontdek deze 5 tips!

3 minuten 15/07/2020

Tenzij je een beroepschauffeur bent, is het altijd weer even wennen wanneer je met je caravan op pad gaat. Ermee rijden is dan ook geen sinecure. Lees in dit artikel wat je zeker moet weten om veilig met je caravan op je vakantiebestemming te raken.

 

1.    Denk aan het maximale trekgewicht

Niet elke auto kan een caravan trekken. Controleer dus zeker de maximaal toegelaten massa (MTM) van je trekhaak voor je je caravan vastkoppelt. Goed om te weten: voor de Suzuki S-Cross en New Vitara bedraagt het geremd trekgewicht 1.200 kilo en het ongeremde trekgewicht 400 kilo.

2.    Laat inhalen voor wat het is

Door het zware gewicht van de caravan moet je auto vaker schakelen en is hij heel wat langzamer dan je gewend bent. Haal daarom alleen maar in als je honderd procent zeker bent dat je zo geen gevaarlijke situatie creëert.

3.    Begint je caravan te slingeren? Houd rechts aan

Rijd zoveel mogelijk uiterst rechts op de rechterrijstrook. Zo voorkom je dat de luchtverplaatsing die inhalende bestuurders met zich meebrengen, je caravan aan het slingeren brengt. Begint je caravan plots vanzelf te slingeren? Dat betekent dat je de kritische snelheid hebt bereikt en dat je vaart moet minderen. Het slingeren stopt dan vanzelf.

Extra tip: laad de zwaarste spullen zo dicht mogelijk in de buurt van de as in. Zo verklein je het risico op slingeren.

4.    Ken het S-principe

Herinner je je het S-principe nog? Bij het achteruitrijden stuur je je auto naar links om naar rechts te kunnen gaan en gaat je auto naar rechts wanneer je naar links stuurt. Om met een caravan in een rechte lijn achteruit te rijden, hou je je stuurbewegingen daarom het best zo klein en beperkt mogelijk. Let vooral goed op je spiegels en focus op het punt waar je naartoe wil.

5.    Helling? Parkeer in een hoek

Neem geen risico op steile hellingen en parkeer je caravan niet in een rechte lijn achter je auto, maar in een kleine hoek. Als de handrem het dan laat afweten, dan rolt de caravan naar opzij in plaats van de helling af.
 

Lees ook: Op reis met de caravan: kies de juiste trekauto

Deel deze pagina