Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarmee rekening houden als je je hond in de auto vervoert?

3 minuten 21/12/2016

Niets is leuker dan je trouwe viervoeter overal mee naartoe te nemen. Toch is het belangrijk dat hij je tijdens het autorijden niet kan hinderen. Waarmee hoor je rekening te houden, zodat het niet zo'n vaart loopt?  

 

Een hond kan je concentratie en zicht hinderen

Heel wat chauffeurs vervoeren hun viervoeter in de kofferruimte van hun terreinwagen of monovolume. Vaak houdt hem dat niet tegen om tijdens de rit over de achterbank te springen en dicht bij zijn baasje te zijn. Ook gebeurt het dat hij onrustig wordt en opstaat, waardoor het zicht door de achterruit belemmerd wordt. Kortom, op tal van manier kan hij jou storen tijdens het rijden.

Hoe voorkom je dat?

  • Een bench: dat is een kooi die in de kofferruimte geïnstalleerd en verankerd wordt. De hond kan niet ontsnappen, ook niet wanneer je de koffer opent. Het is een afgesloten kooi.
  • Een hondenriem: er zijn heel wat types riemen op de markt die je op dezelfde plaats als de autogordel kan vastklikken.
  • Tralies tussen de achterbank en de kofferruimte: zo kan je hond vrij bewegen in de koffer, zonder dat hij over de bank kan springen.

Zo haal je het maximale uit de kofferruimte van je auto.

 

Je riskeert een boete wanneer je viervoeter jou kan hinderen in de wagen

Wie er de wegcode op naslaat, leest dat je als bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden. De lading – waaronder volgens het verkeersreglement een huisdier valt – mag het zicht van de bestuurder niet hinderen. Evenmin mag het een gevaar vormen. Wie zich hieraan niet houdt en de hond zonder riem of kooi in de wagen vervoert, riskeert een boete.

 

Ook een hond moet af en toe plassen, drinken en de poten strekken

Natuurlijk neem je de hond graag mee op vakantie naar het buitenland. Weet dat hij, net als wij, elke twee à drie uren graag even de poten strekt, een plasje maakt en wat te drinken krijgt. Laat hem dan ook niet in de wagen zitten wanneer je even halt houdt tijdens een lange rit. Anders riskeer je een natte achterbank of kofferruimte aan te treffen …

Deel deze pagina