Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom hebben nieuwe auto’s zo’n typische geur? En hoe krijg je die weg?

3 minuten 06/11/2019

Sommige mensen ruiken niets liever dan de geur van een nieuwe auto, maar anderen bezorgt het alleen maar hoofdpijn – in China is de geur voor consumenten vaak zelfs bepalend om al dan niet voor een bepaald automerk te kiezen. Maar waar komt die geur nu eigenlijk vandaan? En hoe kun je er zo snel mogelijk korte metten mee maken? We zochten het voor je uit!

Vluchtige organische stoffen

Nieuwe auto’s krijgen hun typische geur door vluchtige organische stoffen (VOS) die aanwezig zijn in onder meer leer en plastic (denk bijvoorbeeld aan je dashboard). Het zijn overigens niet alleen auto’s die VOS afgeven. De vluchtige stoffen komen ook voor in heel wat schoonmaakmiddelen, verven, lijmen, spuitbussen en bouwmaterialen.

Vergeet de luchtverfrisser

Zoals zoveel mensen die niet van de geur van hun nieuwe auto houden, heb je allicht de reflex om snel naar een luchtverfrisser te grijpen. Toch laat je de dennen- en lavendelgeurtjes nog maar beter even links liggen. Ook luchtverfrissers bevatten namelijk VOS, dus je hoofdpijn zal er allesbehalve beter op worden. Hetzelfde geldt voor mottenballen.

Geduld is een mooie zaak

Wat je dan wel moet doen? Weet eerst en vooral dat je je geen zorgen hoeft te maken over je gezondheid. De vluchtige organische stoffen die vrijkomen in nieuwe auto’s, zijn niet schadelijk voor je gezondheid en verdwijnen na een tijdje vanzelf. Het is dus vooral een kwestie van even geduld hebben. 

Nieuwe geur auto verwijderen

Wil je het proces toch graag wat versnellen? Goed ventileren is de beste manier (maar vergeet niet dat met de ramen open rijden je verbruik de hoogte injaagt). Parkeer je auto thuis op de oprit of in de garage en laat de vensters zo lang mogelijk openstaan.

Lees ook: Een muffe geur in de auto: wat kun je eraan doen?

Deel deze pagina