Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom motorolie essentieel is voor de prestaties van je auto

3 minuten 05/12/2017

Motorolie verversen is een routineklusje. Het lijkt triviaal, maar in werkelijkheid is het van groot belang. Motorolie is voor je auto namelijk even noodzakelijk als bloed voor het menselijke lichaam.

 

Motorolie is het smeermiddel voor wrijvende onderdelen

Natuurlijk is motorolie in de eerste plaats een smeermiddel. Het contact tussen bewegende onderdelen wordt erdoor verminderd. Je auto zal veel langer behoorlijk blijven presteren, want slijtage krijgt veel minder een kans. In het bijzonder bij koude starts en zware belasting van de motor zal de olie je auto een enorme dienst bewijzen.

 

Hoe vaak moet je het oliepeil van je auto controleren?

 

De binnenkant van de motor blijft langer schoon

Zoals je weet, moet je motorolie geregeld verversen. Het voert namelijk vuil af naar de oliefilter. Denk maar aan het ijzervijlsel dat door de wrijving van onderdelen ontstaat. Dankzij de motorolie blijven deze kleine deeltjes ‘zwevend’ en gaan ze niet samenklonteren. Dat zou pas de werking van je motor – en dus ook de prestaties van je auto – grondig om zeep helpen.

 

Geen roestvorming in het motorblok

Wanneer je rijdt, stijgt de temperatuur van de motor. In rust zal die opnieuw dalen. Naarmate je auto meer kilometers op de teller heeft, kan dat proces condens veroorzaken in de motor. Dat zorgt op zijn beurt voor roestvorming. Een auto die van binnenuit aan het roesten gaat, heeft niet lang meer te leven. Gelukkig legt kwaliteitsvolle motorolie een film, waardoor roest geen kans krijgt.

 

Motorolie voorkomt dat je auto oververhit raakt

Wanneer je je auto tot het uiterste drijft door urenlang kilometers te malen, loop je het gevaar met een oververhitte motor aan de kant van de weg te eindigen. De motorolie voorkomt dat het verbruik van brandstof te veel warmte opbouwt. Het neemt de hitte van de heetste delen mee naar plekken die verkoeling bieden, bijvoorbeeld: een oliekoeler.

 

Motor verhit? Deze slimme tips helpen je uit de nood!

 

Controleer daarom regelmatig het oliepeil en aarzel niet om de motorolie te verversen!

Deel deze pagina