Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom rijden er tegenwoordig zoveel SUV's rond?

3 minuten 04/09/2019

Een kilometer rijden zonder een SUV te spotten is vandaag haast onmogelijk. Ook bij Suzuki merken we dat almaar meer mensen die onze showrooms binnenstappen, meteen vragen naar de S-Cross of de Vitara. Maar staan SUV’s dan niet bekend om hun gulzig verbruik? En wat hebben al die mensen aan vierwielaandrijving als ze zich zelden of nooit offroad begeven? Terechte vragen die een uitgebreid antwoord verdienen! We staken ons licht op bij enkele van onze klanten en sloegen een praatje met onze technische experts.

 

Lang niet alle SUV’s verslinden brandstof

SUV’s waren vroeger allesbehalve zuinig, maar die tijd is inmiddels voorgoed voorbij. Fabrikanten gebruiken vandaag lichtere materialen en besteden meer aandacht aan een gestroomlijnd design, wat SUV’s zoals de Suzuki S-Cross en de Suzuki Vitara een gemiddeld verbruik van respectievelijk 5,6 en 5,8 liter oplevert. Leuk weetje: de Suzuki Ignis, onze meest compacte SUV, is met een werkelijk verbruik van slechts 4,74 liter per 100 kilometer zelfs de meest zuinige benzinewagen op de markt! 

“Doe mij maar eentje met tweewielaandrijving”

Vierwielaandrijving heeft inderdaad weinig nut voor een SUV die als stadswagen dient. Daarom opteren de meeste SUV-eigenaren bewust voor een wagen met tweewielaandrijving. Lang niet elke SUV die je op de weg ziet, is dus een 4 x 4. 

Lekker hoog en droog

Nog iets wat heel wat SUV-eigenaren zo leuk vinden aan hun auto, is de hoge zithouding. Die biedt hun niet alleen een beter zicht op de weg, maar maakt in- en uitstappen ook aanzienlijk makkelijker. Ouders met jonge kinderen geven aan dat het met een SUV veel eenvoudiger is om de kinderen in hun zitjes vast te gespen op de achterbank.

Een SUV stáát er

Niemand kan ontkennen dat SUV’s er ontzettend avontuurlijk en sportief uitzien, ongeacht de prijsklasse (de term ‘SUV’ staat niet voor niets voor ‘Sports Utility Vehicle’). Moest Indiana Jones himself een wagen kopen om in de stad mee rond te rijden, dan zou hij zonder twijfel voor een SUV kiezen – en nog overschot van gelijk hebben ook. 

Deel deze pagina