Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarvoor is de cataloguswaarde van jouw auto van belang?

2 minuten 11/05/2016

De cataloguswaarde van een wagen is de prijs van het voertuig in nieuwe staat bij verkoop aan een particulier, inclusief opties en werkelijk betaalde btw. Met kortingen allerhande wordt geen rekening gehouden. Bij een aantal berekeningen wordt de cataloguswaarde van jouw wagen als vertrekpunt genomen.

Suzuki Jimny

Bepalen van de verzekeringspremie

Verzekeringsagenten berekenen de premie doorgaans op basis van de cataloguswaarde van jouw auto. Daar heb jij als klant alle baat bij. Stel dat jouw wagen gestolen of total loss gereden wordt, dan zal de verzekeringsmaatschappij het bedrag dat overeenkomt met die cataloguswaarde uitbetalen. Indien jij jouw wagen verzekerd had tegen de factuurwaarde, kreeg jij enkel dat factuurbedrag uitbetaald. Omwille van diverse kortingen ligt dat bedrag doorgaans lager dan de cataloguswaarde.

Suzuki S-Cross

Omvang van jouw vermogen

Bij het nagaan van de omvang van jouw vermogen, kijkt de belastingdienst onder meer naar de cataloguswaarde van jouw voertuig. Het is daarom belangrijk om een wagen steeds op te geven bij de belastingdienst als vermogen. Zij hebben jouw gegevens hoe dan ook op basis van de wegenbelasting. Laat je het melden na, dan kunnen fikse boetes volgen.

Suzuki Swift

Berekenen belasting bij een voordeel alle aard

Een voordeel (van) alle aard is een voordeel dat jouw werkgever gratis of tegen een lage vergoeding aan jou toekent, zoals een personenwagen. Die wordt belast in overeenstemming tot zijn waarde, tenzij je jouw bedrijfswagen voor zowel privé- als beroepsverplaatsingen gebruikt. In dat geval geniet je een belastbaar voordeel. Dat wordt berekend door het CO2-percentage toe te passen op 6/7 van de cataloguswaarde van jouw voertuig.

suzuki Vitara

Richtprijs op de tweedehandsmarkt op basis van de cataloguswaarde

Wil je na een aantal jaren jouw wagen opnieuw verkopen, dan speelt de cataloguswaarde van jouw wagen eveneens een bepalende rol bij het vaststellen van een verkoopprijs. Het is de indicatie van de werkelijke waarde van jouw wagen toen hij nog nagelnieuw was. In die prijs zijn alle opties inbegrepen, terwijl tijdelijke kortingen buiten beschouwing worden gelaten. Een hogere cataloguswaarde resulteert - wanneer hij ongevalvrij is - in een hogere waarde op de tweedehandsmarkt

Deel deze pagina