Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer mag je op een busstrook rijden?

3 minuten 13/11/2019

Omdat je een chauffeur bent die altijd hoffelijk is en de verkeersregels respecteert, sta je netjes in de rij te wachten voor de lichten om op het kruispunt naar rechts te kunnen. Maar in je zijspiegel zie je dat niet iedereen zo geduldig is als jij. De ene auto na de andere rijdt over de busstrook om vervolgens op het einde rechtsaf te slaan. Of over de busstrook rijden zomaar mag? Het antwoord is genuanceerd.

Je mág op een busstrook rijden, als …

… je de strook gebruikt om voor te sorteren en vervolgens rechts (of links, als de busstrook zich daar bevindt) af te slaan. Maar let wel op dat je niet de volledige lengte van de busstrook gebruikt. Net zoals bij ritsen is het de bedoeling dat je zo ver mogelijk doorrijdt op je oorspronkelijke strook en pas bij de laatste meters van strook verandert. Uiteraard mag je de busstrook ook niet gebruiken om de wachtrij te omzeilen en je er op het einde terug tussen te wringen – je moet echt van plan zijn om op het kruispunt niet rechtdoor te rijden, maar af te slaan.

Mag je ook stilstaan op een busstrook?

Deze vraag is moeilijker te beantwoorden. Parkeren op een busstrook is uiteraard verboden, en erover rijden terwijl je niet aan het voorsorteren bent eveneens. Over stilstaan op een busstrook is de wegcode minder duidelijk. Vooralsnog is er geen expliciet verbod op, maar je zou zeker niet de eerste zijn die erover wordt aangesproken door de politie of een GAS-ambtenaar. Veel mensen redeneren namelijk: als je niet zomaar over de strook mag rijden, mag je er ook niet op stilstaan.

Speel op zeker

Een boete voorkomen is beter dan erover te discussiëren of, erger nog, ze te moeten betalen. Speel dus op zeker en sta alleen stil op een busstrook als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld als je als beroepschauffeur mazout komt leveren, een septische put komt ledigen, … en je zonder de busstrook te gebruiken onmogelijk je werk kunt uitoefenen.

Deel deze pagina