Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer wordt het kinderzitje in de auto te klein?

3 minuten 30/03/2016

Elk kind tot 1,35 meter moet gebruik maken van een gepast autozitje. Wanneer is het kinderzitje te klein? En waarop moet je letten bij het gebruik en de installatie ervan? Enkele concrete tips!

 

Welke type kinderzitje is geschikt voor welke leeftijd?

Er zijn drie categorieën autozitjes afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de grootte van het kind. Kinderen groter dan 1,35 meter maken gebruik van de gewone zitplaatsen met veiligheidsgordels. Voor kleinere kinden zijn er deze soorten autozitjes:

1. Groep 0+: de babyzitjes vanaf de geboorte tot 13 kg. Deze zitjes, ook wel Maxi-Cosi genoemd, zijn te gebruiken tot de leeftijd van 1 jaar en worden tegen de rijrichting in gemonteerd.

2. Groep 1: de kinderzitjes van 9 tot 18 kg. Te gebruiken tot de leeftijd van 4 jaar. Ze worden in de rijrichting geplaatst en hebben vijf bevestigingsriempjes.

3. Groep 2+3: de verhogingskussens van 15 tot 36 kg die gebruikt worden met de gewone veiligheidsgordel van de auto.

 

Wanneer is het kinderzitje te klein?

  • Kijk eerst en vooral naar de specificaties inzake gewicht en leeftijd op het veiligheidslabel van het autozitje.
  • Hou daarnaast rekening met de positie van het kind in het zitje. Als het hoofdje over de rand van de stoel komt of onvoldoende ondersteund wordt, is het tijd om een groter model te gebruiken.
  • Schakel zeker niet te vroeg over naar een grotere klasse om te vermijden dat het kind slecht bevestigd of onvoldoende ondersteund is.

 

Autozitje correct installeren en je kind een veilige plek geven

  • Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing om de kinderstoel correct in de wagen te plaatsen.
  • Koop bij voorkeur een kinderstoel met een Isofix-bevestigingspunt voor een optimale verankering in de auto.
  • Zorg dat de gordelsluiting altijd goed gesloten is.
  • Vermijd in de winter te dikke jassen voor je jonge spruit, want daardoor kan je kind soms niet goed vastgegespt worden in de kinderstoel. Om je zoon of dochter onderweg warm te houden, kun je een dekentje gebruiken.

 

Tip: Suzuki heeft tal van functionele gezinswagens in het gamma. Je Suzuki-verdeler helpt je graag bij de keuze van jouw nieuwe auto.

Deel deze pagina