Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als ... je niet weet welke euronorm je auto heeft?

3 minuten 16/05/2018

Over de euronorm is het laatste nog lang niet gezegd. Ondertussen weten de meeste mensen gelukkig wel of ze de beruchte LEZ-zone in Antwerpen – en sinds dit jaar ook in Brussel – nog mogen binnenrijden. Maar als je plannen hebt om een nieuwe auto (of een tweedehandse) te kopen, vraag je je allicht af of hoe het weeral zat met die normen. Vooral op de tweedehandsmarkt is het niet altijd geweten welke euronorm een auto heeft.

 

Het inschrijvingsbewijs weet raad

De euronorm is een Europese milieustandaard voor auto’s, die handig vermeld staat op het inschrijvingsbewijs. Je vindt de norm terug onder de rubriek ‘milieuklasse’. Staat er niks vermeld? Lees dan zeker verder!

Tip: Vertrek je binnenkort op roadtrip door Frankrijk? Ook daar zijn milieuzones van tel. Vergeet niet om het ecovignet tijdig (minstens 10 dagen voor je vertrek) aan te vragen.

 

Euronorm niet gekend?

Als het inschrijvingsbewijs geen euronorm vermeldt, is het de datum van de eerste inschrijving die telt. Is die 1 januari 2001 of later en gaat het om een benzinewagen? Dan heeft je wagen euronorm 3 en zit je nog zeker tot 2025 goed!

Dieselwagens die tussen 1 januari 2001 en 31 december 2005 werden ingeschreven voldoen eveneens aan euronorm 3, maar mogen de LEZ-zones slechts tot 1 januari 2020 binnen op voorwaarde dat ze een roetfilter hebben. Dieselwagens ingeschreven na 2005 zijn nog toegelaten tot 2020 (euronorm 4), of tot 2022 als ze ingeschreven zijn na 2010 (euronorm 5).

 

Probleemloos de LEZ in met de Euro 6-norm

Sinds september 2015 moet elke nieuwe auto die binnen Europa wordt verkocht aan de Euro 6-norm voldoen. Met de ecologische auto’s van Suzuki rijd je sowieso probleemloos de LEZ in!

Lees ook: Is een dieselwagen kopen nog altijd verstandig?

Deel deze pagina