Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is aquaplaning en hoe kun je het voorkomen?

3 minuten 30/04/2019

Bij hevige regenval waarschuwen de digitale borden boven de snelwegen voor aquaplaning. Veel mensen denken dat dat hetzelfde is als slippen, maar er is wel degelijk een verschil. Lees hier wat aquaplaning precies is en hoe je je rijstijl het best aanpast om te vermijden dat het jou overkomt.  

 

Aquaplaning versus slippen

Als je auto gaat slippen, verliezen de banden hun grip op de baan, maar blijven ze wel in contact met de weg. Bij aquaplaning glijdt je auto echter over een laagje water, omdat het zo hevig regent dat de profielen van je banden het water niet goed meer kunnen afvoeren. Je auto verliest dus het contact met de weg en dat maakt aquaplaning (nog) gevaarlijker dan slippen.

Aquaplaning voorkomen: check je banden

Aquaplaning voorkomen begint al vóór je in je auto stapt. Controleer regelmatig of je banden nog wel genoeg profieldiepte hebben: voor zomerbanden is 1,6 millimeter het absolute minimum, voor winterbanden is minstens 4 millimeter aangeraden. Je kunt de profieldiepte checken met een meetlat of eenvoudigweg in het oog houden of de slijtindicator (een rubberen blokje) zichtbaar is geworden. 

Niet remmen en vooral niet tegensturen

Het spreekt voor zich dat je bij zware regenval je snelheid moet matigen. Probeer daarnaast om zo weinig mogelijk te remmen – voldoende afstand houden, dus. Als je dan toch echt moet remmen, doe je dat het best door het gaspedaal los te laten en te remmen op de motor. Voel je dat je auto begint weg te glijden? Trek dan vooral niet aan het stuur! Het zal je alleen nog meer uit de rijrichting brengen. Bijsturen is een van de voornaamste oorzaken van ongevallen bij aquaplaning. Wel kan een klein beetje gas geven helpen om terug grip te krijgen op de weg.
 

Tip! Schakel eventueel de vierwielaandrijving van je auto in. Je auto zal de rijrichting dan makkelijker vasthouden.

Deel deze pagina