Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is het verschil tussen groot onderhoud en klein onderhoud?

3 minuten 19/09/2018

Je hoort het je garagist zo zeggen: dat het weer tijd is voor een groot onderhoud. Of een klein onderhoud, want daarover heeft hij het ook weleens. Maar hoe vaak heeft je auto een onderhoud nodig? En wat moet er dan precies gebeuren?

 

Een klein onderhoud is een check-up voor je auto

Een klein onderhoud laat je het best uitvoeren om de 15.000 of 20.000 km of een keer per jaar. Het hangt wat af van het type auto waarmee je rijdt en – vooral – hoelang hij al meegaat. Dat je een oudere auto beter wat vaker voor een check-up binnenbrengt, ligt voor de hand. Niemand staat graag in panne langs de kant van de weg.

Voert je garagist een klein onderhoud uit, dan zal hij de motorolie verversen en de oliefilter vervangen. Olie vermindert de wrijving – en dus de slijtage – van je auto-onderdelen. Het zorgt ervoor dat ze sneller afkoelen en bovendien beschermt het de motor tegen corrosie. Daarnaast zal je garagist wat zaken controleren. Zo checkt hij onder meer de remmen, de koplampen en de accu.

 

Deze bekende autotermen zijn voor dummy’s een raadsel!

 

Bij een groot onderhoud moeten enkele onderdelen vervangen worden

Doorgaans laat je een groot onderhoud uitvoeren telkens als je auto 30.000 of 40.000 km of een keer per twee jaar meer op de teller heeft staan. Je garagist zal uiteraard eerst de controles uitvoeren die onder een klein onderhoud vallen. Verder zijn op dat punt enkele onderdelen aan vervanging toe, zoals de luchtfilter en de pollenfilter. Die laatste zorgt voor frisse lucht in de auto. Rij je met een benzinewagen, dan zal hij ook de bougies vervangen. Tot slot kijkt je garagist de uitlaat, je banden en schokdempers na. Die moeten niet alleen in een goede staat zijn voor de wegligging, maar ook om zeker te zijn dat je auto onder alle omstandigheden goed remt. Daarom is het ook van groot belang om bij een groot onderhoud de remolie te vervangen.

 

Wanneer moet je je remschijven vervangen?

 

Tip: vraag altijd een offerte

Afhankelijk van de leeftijd en het type auto waarmee je rijdt, kan een onderhoud je honderd euro tot meer dan duizend 

Deel deze pagina