Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat je als zelfstandige moet weten over de fiscaliteit van bedrijfswagens

2 minuten 11/08/2015

Ben je zelfstandige? Dan is het fiscaal voordelig om je auto via de zaak aan te kopen. De aankoop van een wagen is namelijk fiscaal aftrekbaar. Daardoor verlaagt de belastbare basis en dus ook de belasting. Voor zelfstandigen, vrije beroepers en werknemers die belast worden via de personenbelasting, bedraagt de fiscale aftrekbaarheid van autokosten en brandstof 75% en van intrestlasten 100%, ongeacht de CO2 -uitstoot.

 

Wat met de brandstofkosten?

Die aftrekbaarheid van de autokosten kan ook toegepast worden bij zelfstandigen onderworpen aan de personenbelasting. Tenminste, als ze een voertuig ter beschikking stellen aan een werknemer en die voordelen belast worden via de loonfiche. Omdat alle kosten in dat geval voor 75% aftrekbaar zijn, hoeft er geen opsplitsing gemaakt te worden tussen de brandstofkosten en de andere autokosten.

Voor bedrijven geldt een fiscale aftrekbaarbeid waarvan het percentage gebaseerd is op de CO2-uitstoot van de wagen. Hoe lager de CO2-uitstoot, hoe hoger de fiscale aftrekbaarheid. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe lager de fiscale aftrekbaarheid. De fiscale aftrekbaarheid van brandstof en intresten verandert voor bedrijven echter niet in functie van de CO2-uitstoot - die percentages zijn respectievelijk altijd 75% en 100% - net als bij zelfstandigen.

Voordeel van alle aard: voor werknemers en bedrijfsleiders

Een werknemer of bedrijfsleider die ook voor privédoeleinden een bedrijfsauto (personenauto, auto voor dubbel gebruik of minibus) mag gebruiken van zijn werkgever of vennootschap, wordt belast op een forfaitair voordeel van alle aard. Daarbij wordt rekening gehouden met de cataloguswaarde, de leeftijd en de CO2-uitstoot van de auto. Deze formule geldt sinds 2012:
 

cataloguswaarde x percentage CO2-uitstoot x 6/7 x percentage ouderdom voertuig

 

Zelfstandige of ondernemer? Rust je wagenpark dan uit met de wagens uit de Suzuki-stal. Je hebt de keuze uit modellen uit het A- en B-segment of kies voor een van onze SUV/Crossovers. Bekijk al onze leasing modellen en ontdek onze verschillende soorten leasing

Deel deze pagina