Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat mag je wel en niet doen met je smartphone in de auto?

3 minuten 01/06/2017

Het is ongelooflijk wat een smartphone vandaag allemaal kan. Het hoeft niet te verbazen dat we niet langer zonder kunnen. In de auto maakt dat het ons knap lastig – zeker op doodse momenten in de file. Wat mag, wat mag niet?

 

Handenvrij bellen achter het stuur van de auto is toegelaten

Wie een auto bestuurt, mag tijdens het rijden uitsluitend handenvrij bellen. Dat betekent dat je verplicht gebruik moet maken van een kit of applicatie die bellen mogelijk maakt zonder dat je daarbij het toestel in de hand houdt.

Let op: als dat betekent dat kabeltjes of dergelijke aangesloten moeten zijn, dient dat vooraf te gebeuren. Je hoort vanzelfsprekend je smartphone niet aan te sluiten op de handvrije kit tijdens het rijden.

 

En wat als je in de file staat?

De wegcode is duidelijk: ook wanneer je in de file staat, mag je je smartphone niet gebruiken. Alleen vrijwillige of niet-hinderlijke stilstand mag benut worden om je gsm boven te halen. Wachten voor het rood licht of aanschuiven in de file vallen hier niet onder. Wie het toch riskeert om dan zijn smartphone boven te halen, loopt het risico om beboet te worden. Terecht!

 

Sms’en of surfen zijn eveneens verboden achter het stuur

Naast bellen is ook sms’en of surfen verboden voor wie de wagen bestuurt. In feite valt het kort samen te vatten: het is niet toegestaan om je smartphone of gsm te gebruiken wanneer je je op de openbare weg bevindt en niet geparkeerd staat op een daartoe bestemde plaats – de pechstrook is dat niet.

 

Wanneer mag je je gps op je smartphone raadplegen?

Stel: je bent op onbekend terrein en je hebt nood aan assistentie. Mag je dan Waze, Google Maps of een andere gps-applicatie aanzetten? Het antwoord is eenvoudig: dat mag alleen wanneer je op dat moment geparkeerd staat op een parkeerterrein. Snel je gps instellen wanneer je staat te wachten voor het rode licht is dus ook een overtreding. Je brengt immers anderen en jezelf in gevaar.

 

Nood aan assistentie? Kom meer te weten over de voor- en nadelen van community based navigatie.

 

Gebruik nooit je smartphone achter het stuur, zoek steeds een parkeerterrein op!

Deel deze pagina