Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is vandaag een zuinige auto? Let op werkelijk verbruik

2 minuten 02/05/2018

Zowat elke fabrikant belooft vandaag alleen maar zuinige auto’s van de band te laten rollen, het ene model nog milieuvriendelijker dan het vorige. Maar wat gisteren nog een zuinige auto was, is dat vandaag niet noodzakelijk meer.

Hoeveel verbruikt een zuinige auto tegenwoordig? Is 7 liter per 100 kilometer weinig, veel of eerder gemiddeld? Een woordje uitleg.

 

Gemiddeld verbruik is 6,5 liter

In 2017 verbruikte de gemiddelde kleine benzinewagen 6,5 liter per 100 kilometer, tegenover 7,7 liter in 2010.

 

Lees ook: Tips om minder te betalen voor brandstof

 

Het opgegeven verbruik is niet alles

Het gemiddeld verbruik dat fabrikanten in catalogi opgeven, is niet meer dan een leidraad. Het opgegeven verbruik en het werkelijk verbruik verschillen namelijk nagenoeg altijd. Enerzijds omdat auto’s de eerste 1500 kilometer vaak meer verbruiken (daarna zijn ze pas ingereden), anderzijds omdat de testmethode – de zogenaamde NEDC-cyclus (New European driving cycle) – die fabrikanten in Europa hanteren om het gemiddeld verbruik van hun auto’s te bepalen, ondertussen verouderd is. 

 

De nieuwe WLTP-norm

Vanaf september 2018 zal de nieuwe WLTP-norm (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) de verouderde NEDC-cyclus vervangen. Vanaf dan zal het opgegeven verbruik het werkelijk verbruik beter benaderen, omdat auto’s veel uitgebreider getest zullen worden. Er worden, om maar enkele voorbeelden te noemen, meer testcycli uitgevoerd die ook langer duren en grotere afstanden beslaan, en er zal vanaf dan ook rekening worden gehouden met de invloed van geïnstalleerde elementen die de CO2-uitstoot beperken.

 

Ecorijden voor een extra zuinige auto

Veel hangt natuurlijk ook af van de chauffeur. Een sportieve rijstijl (snel in hoge toerentallen gaan en voortdurend afremmen om dan weer te versnellen) doet je verbruik algauw 20 tot zelfs 50 procent toenemen.

Enkele tips voor ecorijden:

  • Schakel altijd zo vroeg mogelijk over op een hogere versnelling.
  • Rem zo veel mogelijk af op de motor.
  • Vertrek rustig.
  • Vermijd onnodig energieverbruik: schakel je airco uit zodra het kan.
  • Schakel de motor uit als je stilstaat.

Ontdek ook onze tips om minder te verbruiken wanneer je bergop rijdt! 

Deel deze pagina