Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat wordt er allemaal gecheckt bij een autokeuring?

4 minuten 15/02/2018

Update oktober 2021: verstrengde autokeuring

 

Veilig wegverkeer is alles, en dat begint bij een auto die in orde is. Tijdens de autokeuring wordt onderzocht of dat het geval is. Maar wat checken ze nu precies?  

Alle basics van de auto worden gecontroleerd

Werken je remmen nog uitstekend? Als ze versleten zijn, vergroot dat namelijk je remafstand. Zijn de koplampen in goede staat en afgesteld zoals het hoort? Of bestaat de kans dat ze tegenliggers verblinden? Het zijn stuk voor stuk zaken die worden gecheckt bij de autokeuring.

Ook de toestand van de banden, de schokdempers en de staat van de ruitenwissers ondergaan een controle. Wie rondrijdt op versleten banden, loopt bijvoorbeeld meer kans om bij regenweer of in scherpe bochten de controle over de wagen te verliezen.

Ben jij een dummy? Kom te weten wat deze autotermen betekenen!

De autokeuring checkt ook de toestand waarin de auto zich bevindt

Naast alle basisfacetten wordt ook de auto zelf aan een grondig onderzoek onderworpen. In welke toestand is het chassis? Vertoont de stuurinrichting geen afwijkingen? Is het koetswerk aangetast door roest? Ook dat is belangrijk en wordt gecontroleerd tijdens de autokeuring.

Let op: De autokeuring checkt ook of je een verbandkist, een niet-vervallen brandblusapparaat, een gevarendriehoek en een fluorescerend vestje aan boord van de auto hebt. Controleer vooraf of dit het geval is.

Rijstrooksignalisatie: hierop moet je letten bij een autopanne

Vergeet volgende documenten niet mee te brengen

Bij de autokeuring moet je ook een aantal documenten voorleggen: je laatste keuringsbewijs, je groene kaart en je uitnodiging voor de technische controle. Maar ook je inschrijvingsbewijs en je gelijkvormigheidsattest zullen ze nakijken.

Tip: controleer zelf je auto vooraf

Een heleboel zaken kan je vooraf zélf controleren. Merk je bijvoorbeeld dat de banden versleten zijn, dan is verstandig om die vooraf te laten vervangen. Zo voorkom je dat je auto afgekeurd wordt en je – na het nodige vernieuwd te hebben – moet terugkeren naar de autokeuring.

 

Update oktober 2021: verstrengde autokeuring

Deel deze pagina