Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo laat je je niet verblinden op de weg door felle koplampen!

3 minuten 26/08/2020

Je hebt het vast al gemerkt. Tegenwoordig hebben sommige auto’s wel heel felle koplampen, die bovendien lang niet altijd correct zijn afgesteld. Als je niet goed oppast, raak je algauw verblind door je tegenligger. Nu almaar meer fabrikanten halogeenlampen (die blauwachtig licht uitstralen) en led- en laserkoplampen gebruiken, lijkt het probleem bovendien alleen maar erger te worden. Wat kun je doen om niet verblind te raken door felle koplampen? Enkele tips!

1. Brandschone voorruit

Bij heel wat ongelukken veroorzaakt door een verblinde bestuurder, was er een vuile voorruit in het spel. Door zonlicht of het licht van een tegenligger kon de bestuurder plots niet meer door de vuilresten en vegen heen kijken. Vertrek daarom nooit met een vuile voorruit en hou ook de binnenkant van de ruit proper.

2. Verblind op de weg? Bekijk het door de juiste bril

Maak de glazen van je bril altijd goed schoon voor je in de wagen stapt. Er bestaan trouwens speciale (zonne)brillen met gepolariseerde glazen, die de schittering van het licht sterk verminderen. Lees ook zeker onze tips tegen nachtblindheid, als je daar last van zou hebben.

3. Focus op je eigen rijstrook

Het kan even schrikken zijn wanneer je plots alleen nog maar sterretjes voor je ogen ziet, maar blijf vooral kalm en concentreer je op je eigen rijstrook. Het kan helpen om je ogen iets meer op de berm aan je rechterkant te richten (blijf natuurlijk wel voldoende voor je uit kijken) tot je tegenligger gepasseerd is.

4. Anti-verblindingsmodus

Ook felle koplampen in je achteruitkijkspiegel kunnen knap vervelend zijn voor je zicht. Gelukkig zijn meer en meer auto’s tegenwoordig uitgerust met een achteruitkijkspiegel die je in anti-verblindingsmodus kunt zetten.

Lees ook: Moet/Mag je je koplampen overdag aanhouden of niet?

Deel deze pagina