Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorg dat je auto aan de vereisten voldoet voor het rijexamen

2 minuten 08/11/2017

Tijdens het rijexamen worden je vaardigheden als bestuurder geëvalueerd. Maar weet dat je alleen kan slagen wanneer ook je auto aan alle vereisten voldoet. Controleer dat vooraleer je naar het examencentrum vertrekt.  

 

Controleer de staat van de banden van je auto

Het ligt voor de hand dat je banden in goede staat moeten verkeren bij het rijexamen. Dat betekent dat de profieldiepte minimaal 1,6 mm moet zijn. Zorg ook dat je banden voldoende hard zijn. Aan elk tankstation kan je ze oppompen. De voorgeschreven bandenspanning staat doorgaans vermeld op een sticker in de deuropening van je wagen.

 

Verhoog je slaagkansen en vermijd deze 5 frequente fouten op het rijexamen.

 

Zorg dat alle lichten werken, ook de stoplichten

Een examinator zal nooit toelaten dat je de baan opgaat wanneer een van de lichten stuk blijkt te zijn. Controleer dit dan ook voordat je thuis vertrekt. Let niet enkel op de dim-, stand- en mistlichten van je wagen, maar controleer ook je stoplichten. Als er een derde stoplicht is, hoort ook dat perfect te werken.

 

Zowel vooraan als achterin zijn veiligheidsgordels verplicht

Een auto zonder veiligheidsgordels, bestaat dat dan? Toch wel, al zijn het vaak oudere wagens waar achterin de veiligheidsgordels ontbreken. Zorg dat dat niet het geval is, of je wordt geweigerd als geëxamineerde. Controleer ook thuis even of de gordels niet onder de bank zitten en je begeleider er makkelijk bij kan. Dat bespaart een hoop gedoe aan het examencentrum.

 

Weten wanneer je voorrang moet verlenen blijft complex. Dit zijn de 4 grootste misverstanden.

 

Vergeet het L-teken en de tweede achteruitkijkspiegel niet

Op het moment van het examen ben je nog steeds leerling-bestuurder en is het L-teken verplicht. Weet dat in de wagen voorts een tweede achteruitkijkspiegel aanwezig moet zijn. Die kan je kopen in elke autozaak. Let op: het make-upspiegeltje in de zonneklep voldoet niet als tweede spiegel.

 

Controleer deze vereisten voordat je naar het examencentrum vertrekt! 

Deel deze pagina