Overslaan en naar de inhoud gaan
100 jaar Suzuki

Suzuki wordt 100 jaar! En dat is geen toeval

In 1920 stampte Michio Suzuki zijn eigen bedrijf uit de grond. Hij legde toen de fundamenten van wat honderd jaar later een van de meest betrouwbare automerken ter wereld zou zijn. Toeval is dat niet, want in Japan is vakmanschap altijd al een erezaak geweest. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat de geschiedenis van Suzuki zo bijzonder maakt. Volg even mee! 

100 jaar Suzuki

‘Let’s do it!’

In Japan hebben de mensen in Enshu, de geboorteplaats van Suzuki, een bijzondere kijk op ‘monozukuri’ (het Japanse woord voor ‘vakmanschap’). Hun geest is doordrongen van ‘yaramaika’, dat zoveel betekent als ‘let’s do it!’.

Weven aan succes

Michio Suzuki werd geboren in een weversgezin. Hij zag zijn moeder zo hard werken dat hij – in de geest van ‘monozukuri’ en ‘yaramaika’ – haar weefgetouw heruitvond en het wel tien keer efficiënter maakte. Om zijn uitvinding veilig te stellen, richtte hij in 1920 een bedrijf op: Suzuki Loom Works. Dat was het prille begin van Suzuki zoals we het merk vandaag kennen. Dat Michio Suzuki een neus en talent had voor baanbrekende technologie, zou enkele jaren later opnieuw duidelijk worden.

100 jaar Suzuki

De eerste auto van Suzuki

Michio Suzuki zei ooit: “Als de klant iets nodig heeft, dan moeten wij alles doen wat we kunnen om aan die nood te beantwoorden.” Met die gedachtegang bracht Suzuki in 1937 zijn allereerste prototype voor een auto uit, er volledig van overtuigd dat gemotoriseerde voertuigen ooit de toekomst van het bedrijf zouden gaan uitmaken.  

100 jaar Suzuki

Het jaar van de motorfiets

Ergens rond het jaar 1951 besloot Shunzo Suzuki, de opvolger van Michio, dat het welletjes was geweest met de stevige winden – typisch voor de streek Enshu – die hem elke dag tegenhielden op de fiets. Hij bracht de ‘Power Free’ op de markt, Suzuki’s eerste motorfiets.

Voertuigen die de mensen écht willen

In 1955 zag Suzulight het levenslicht. Het was een overkoepelend merk voor de eerste auto’s die Suzuki massaal van de band liet rollen voor het grote publiek. Het verhaal doet de ronde dat de allereerste klant een dokter was die zijn patiënten door weer en wind moest kunnen bereiken – en dat deed hij ook, want al sinds het begin produceert Suzuki alleen maar betrouwbare auto’s die je overal naartoe brengen. In 1970 maakte de Suzuki Jimny furore bij avonturiers groot en klein over heel de wereld, net zoals de nieuwe auto’s van Suzuki dat vandaag nog altijd doen.