Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips om je gsm niet te gebruiken in de auto

3 minuten 08/04/2020

Natúúrlijk weet je wel beter als chauffeur. En toch. Voor je het goed en wel beseft, zit je daar weer met je smartphone in de hand. Het valt inderdaad niet mee om je gsm niet te gebruiken achter het stuur. Maar waar een wil is, is een weg. Met deze tips hou je je ogen voortaan veel makkelijker op de baan.    

1.Laat een ander je gsm gebruiken

Weinig boetes zijn zo makkelijk te vermijden als een boete voor gsm-gebruik achter het stuur… terwijl er ook een passagier aanwezig was die het bellen of sms’en perfect had kunnen overnemen. 

2.De boete bedraagt 116 euro

Oké, dit is misschien niet echt een tip. Maar wedden dat je, nu je dit weet, de volgende keer wel twee keer nadenkt voor je je berichten checkt achter het stuur?

3.Hou de melk weg van de kat

Zet voor je vertrekt je telefoon volledig uit of in vliegtuigmodus, zodat hij niet verbonden is met het internet en je ook geen berichten of oproepen meer ontvangt. Reiken je vingers onderweg alsnog naar je toestel? Bewaar het dan voortaan in de koffer.

4.Gsm in de auto? Daar bestaat een app voor!

Er bestaan vandaag tal van apps die je smartphone blokkeren tijdens het rijden. Als iemand je op dat moment probeert te bereiken, dan stuurt de app hem of haar een bericht dat je de oproep niet kunt beantwoorden omdat je in de wagen zit. Of dat de persoon aan de andere kant van de lijn dan niet zal frustreren? Het omgekeerde zal eerder waar zijn. Maar liefst drie op de vier Belgen ergert zich enorm aan weggebruikers die achter het stuur bellen, sms’en of surfen. 

5.“Wat kan er zo belangrijk zijn…?”

Gsm-gebruik in de auto veroorzaakt in ons land elk jaar minstens 30 doden en zo’n 2.500 gewonden. Blijf je het moeilijk vinden om de verleiding te weerstaan? Stel jezelf op die zware momenten dan telkens de vraag: wat kan er zo belangrijk zijn dat ik er mijzelf en anderen ervoor in levensgevaar moet brengen? Geen enkel bericht, melding of oproep, dus.

 

Lees ook: Wat mag je wel en niet doen met je smartphone in de auto?

Deel deze pagina