Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles wat je moet weten over de roetfilter van je wagen

3 minuten 02/11/2016

De roetfilter van je wagen ken je als een van de onderdelen die je garagist na een onderhoud ter sprake brengt. Je vindt zo’n filter uitsluitend in wagens met een dieselmotor. Vandaag zijn er twee types op de markt, al is het altijd de gesloten roetfilter die aanbevolen wordt.

 

Wat is een roetfilter?

Door de onvolledige verbranding van diesel ontstaan roetdeeltjes. Die deeltjes verhogen niet alleen de concentratie van fijn stof in de lucht, ze zijn ook schadelijk voor de gezondheid. Een roetfilter kan tot 95% van de schadelijke deeltjes opvangen. Benzinewagens zijn veel minder vervuilend, waardoor die wagens geen roetfilter nodig hebben. Qua uitstoot van roetdeeltjes is een dieselauto met een goede roetfilter vandaag vergelijkbaar met een benzinewagen.

 

Wat is het verschil tussen een halfopen en een gesloten roetfilter?

Elke roetfilter heeft een poreuze wand die de uitlaatgassen doorlaat, maar de roetdeeltjes tegenhoudt. Vandaag zijn er twee soorten roetfilters op de markt: halfopen en gesloten roetfilters. In bestaande wagens worden halfopen roetfilters geplaatst die 30 tot 50% van het fijn stof tegenhouden. Nieuwe wagens zijn uitgerust met een gesloten roetfilter. Die houdt tot meer dan 90% van het fijn stof tegen en is dus minder schadelijk voor gezondheid en milieu.

 

Welke invloed heeft de kwaliteit van de brandstof?

Zoals vermeld, ontstaan roetdeeltjes door de onvolledige verbranding van diesel. De kwaliteit van de brandstof, in het bijzonder het zwavelgehalte, heeft invloed op het ontstaan van deze deeltjes. Hoe hoger het zwavelgehalte, hoe meer vervuilend. Ook de inspuitdruk van diesel is bepalend voor de vorming van deze fijnstofdeeltjes.

 

Wat als het lampje van de roetfilter gaat branden?

Wanneer er iets mis is met de roetfilter, gaat op het dashboard een lampje branden. Meestal is de filter verstopt, wat schadelijk is voor de motor van je wagen. Het gebeurt ook dat hij defect is. In beide gevallen komt het erop aan zo snel mogelijk bij de garage langs te gaan en het probleem te laten verhelpen.

 

Ontdek welke andere dashboardlampjes je beter niet negeert.

 

Krijg een premie voor de installatie van een roetfilter

De Vlaamse overheid geeft een premie aan eigenaars van een dieselwagen die een halfopen roetfilter laten installeren in een bestaande oudere dieselwagen of dieselbestelwagen van milieuklasse Euro 3 en Euro 4. De premie geldt niet voor de vervanging van een gesloten roetfilter.

Deel deze pagina