Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer moet je naar de autokeuring met een personenwagen?

3 minuten 16/03/2022

Om de verkeersveiligheid te garanderen, moet je je personenwagen laten keuren. Zo ben je zeker dat je voertuig technisch in orde is. Hoe vaak moet je eigenlijk naar de autokeuring? We geven je een handig overzicht.

Eerste afspraak bij de autokeuring

Met een nieuwe wagen zit je een tijdje goed. Je moet de eerste keuring in orde brengen voor de datum waarop je auto vier jaar ingeschreven is. Je krijgt twee maanden voordien een uitnodiging.

Periodieke keuringen om de 1 à 2 jaar

Na die eerste controle plan je elk jaar een nieuwe technische keuring in. Ook hiervoor volgt gewoonlijk een uitnodiging, maar hou voor alle zekerheid zelf de uiterste datum in de gaten.

De periodieke autokeuring valt maar om de twee jaar als je voldoet aan deze vijf voorwaarden:

  1. Je auto heeft minder dan 100.000 kilometer op de teller staan.
  2. Je kreeg bij de laatste inspectie van je wagen een groen keuringsbewijs zonder beperkingen.
  3. Je auto is nog geen zes jaar oud.
  4. Je liet de vorige keuring op tijd uitvoeren.
  5. Trekt je auto (soms) een aanhangwagen? Dan mag die trailer de maximaal toegelaten massa (MTM) niet overschrijden.

Niet-periodiek: herkeuring, tweedehandskeuring, …

In bepaalde omstandigheden plan je een controle in die buiten deze periodieke inspecties valt. Dat is bijvoorbeeld nodig als je een rood keuringsbewijs kreeg, of een groen met beperkte geldigheid. Verkoop je je auto, dan maak je een afspraak voor een tweedehandskeuring. En soms moet je ook langsgaan na een ongeval.

Hoe bereid je je voor op de autokeuring?

Sinds oktober 2021 is de autokeuring strenger geworden. Vooral je lichten mogen zich aan een grondige inspectie verwachten. Je kunt het best vooraf een onderhoud inplannen bij de garage.

Wat als je wagen niet gekeurd is?

Vergat je je afspraak bij de autokeuring of kreeg je een rode kaart omdat je wagen niet in orde is? Als je rijdt met een wagen die niet gekeurd is, riskeer je een boete tussen 80 en 80.000 euro. Soms hangt er zelfs een gevangenisstraf aan vast.

Deel deze pagina