Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit zijn de 4 meest voorkomende auto-ongelukken

3 minuten 05/05/2019

Het aantal ongevallen op onze wegen is de laatste jaren in dalende lijn, aldus Belgisch statistiekbureau StatBel. Toch is elk auto-ongeluk er een te veel. Omdat de zelfrijdende wagen nog lang geen koning van de weg is, blijft defensief rijden een belangrijke techniek die elke bestuurder onder de knie hoort te hebben. Dat houdt onder meer in dat je extra alert  moet zijn in het verkeer door zowel de rijweg als je medeweggebruikers goed in de gaten te houden en te anticiperen op mogelijke ongevallen. Welke auto-ongelukken het vaakst voorkomen, kom je hier meteen te weten!

 

1.Botsing tegen een stilstaand voertuig

Het klinkt misschien gek, maar de meest voorkomende auto-ongelukken zijn botsingen met stilstaande voertuigen. Vaak is de oorzaak een openslaand portier terwijl er net een auto komt aangereden of een geparkeerde auto die niet tijdig wordt opgemerkt, omdat hij te dicht bij een kruispunt staat.

 

2.Kop-staartaanrijding  

De kop-staartaanrijding komt bijna net zo vaak voor als botsingen tegen stilstaande voertuigen, maar is van alle soorten auto-ongelukken ironisch genoeg ook het makkelijkst te voorkomen. Altijd je blik op de weg houden, en voldoende afstand bewaren (pas de ‘last night a DJ saved my life’-regel toe).

Tip! Rem op de motor

Druk niet alleen het rempedaal in, maar schakel ook naar een lagere versnelling wanneer je een noodstop moet maken. Je kans op slippen vermindert aanzienlijk en je auto staat veel sneller stil.

meest voorkomende auto-ongevallen

3.Manoeuvre

Op de derde plaats staan ongevallen met auto’s die een manoeuvre uitvoeren. Ze veranderen van rijstrook, verlaten of begeven zich richting een parkeerplaats, komen van een oprit gereden, keren in een straat of rijden achteruit en merken een andere bestuurder daarbij te laat op.

 

4.Voorrang aan rechts

Tot slot nog deze klassieker: ongevallen waarbij de ene bestuurder geen voorrang verleent aan de andere bestuurder die van rechts komt. Ken jij de voorrangsregels nog allemaal? Lees ook: Voorrang verlenen: de 4 grootste misverstanden op een rij.

Deel deze pagina