Overslaan en naar de inhoud gaan

Een autoverzekering kiezen: waarop letten?

3 minuten 16/02/2017

Net je eerste auto gekocht? Of ben je al toe aan je tweede of derde exemplaar? Je zal sowieso een autoverzekering moeten afsluiten. De verzekering Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid (BA) is namelijk verplicht in ons land. Maar opgelet: dat is niet de enige autoverzekering op de markt. Ontdek welke autoverzekeringen voor jou in aanmerking komen.

 

Verzekering Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid (BA)

De verplichte BA-autoverzekering vergoedt de schade die je berokkent aan anderen, zowel materieel als lichamelijk. Medische kosten, inkomensverlies, arbeidsongeschiktheid, … Het is allemaal gedekt. Let wel: als je alleen een BA-autoverzekering afsluit, moet je nog altijd opdraaien voor de kosten van je eigen schade, materieel of lichamelijk.

Veilige bestuurders genieten premiekortingen dankzij het bonus-malussysteem. Wie schadevrij rijdt betaalt minder, wie in het verleden aansprakelijk was bij een schadegeval betaalt meer.

 

Een autoverzekering kiezen: dan maar omnium?

Heb je een nieuwe auto gekocht of een relatief jonge tweedehandswagen? Dan rijd je met heel wat kapitaal rond dat je natuurlijk liever niet door één stommiteit te grabbel gooit. We raden dan ook aan om in die gevallen met een omniumverzekering alle risico’s te dekken. Die vergoedt alle schade aan je eigen auto, zelfs wanneer je zelf aansprakelijk was. Alleen de schade die opgenomen is in de uitsluitingen krijg je niet terugbetaald. Hou ook altijd rekening met de franchise die je zelf moet betalen. Hoe hoger de franchise, hoe lager je premie.

Bij een gedeeltelijke omnium ben je gedekt bij schade veroorzaakt door andere risico’s dan een aanrijding: diefstal, brand, glasschade, …

 

Een ongevallenverzekering: altijd safe

En wat met je eigen lichamelijke letsels? Die zijn in principe niet verzekerd als je zelf een ongeval hebt veroorzaakt. Tenzij … je een ongevallenverzekering hebt afgesloten. Die dekt onder meer je eigen medische kosten wanneer je een ongeval veroorzaakt in je privéleven, of dat nu thuis is of op vakantie. Zowel jij als de andere gezinsleden zijn gedekt.

Opgelet: een verzekering dekt natuurlijk wel de financiële schade, er is ook nog zoiets als emotionele en lichamelijke schade. Defensief en veilig rijden is dan ook voor elke chauffeur een must.

 

En wie veilig rijden zegt, zegt Suzuki. Ontdek onze jongste, op-en-top veilige modellen

Deel deze pagina