Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gebruik ik een rotonde met twee rijstroken?

3 minuten 28/03/2018

Bij de meeste chauffeurs licht er spontaan een ‘error’-signaal op in hun hoofd wanneer ze een rotonde met twee rijstroken naderen. Hoe moet je je daar gedragen? Welke regels gelden er? Voor welk rijvak kies je? Opheldering verzocht!

 

Een rotonde herken je aan het voorrangsbord en de haaientanden

Als je met de auto aankomt bij de rotonde, zie je het klassieke voorrangsbord en haaientanden op het wegdek. Dat wil zeggen dat je steeds voorrang moet verlenen aan het verkeer dat zich op de rotonde begeeft.

Let op: wanneer je de rotonde oprijdt, mag je je richtingaanwijzer niet gebruiken. Verlaat je de rotonde, dan ben je verplicht om je richtingaanwijzer te gebruiken.

 

Zeg nee tegen bumperkleven! Zo kies je de juiste volgafstand.

 

Wil je de eerste afslag van de rotonde nemen, kies dan de buitenste rijstrook

Wil je de eerste afslag nemen, dan sorteer je best voor op de uiterste of de rechterrijstrook. Dat wil zeggen dat je aan de buitenkant blijft wanneer je de rotonde bent opgereden. Je zet vervolgens meteen je richtingaanwijzer aan en je verlaat de rotonde direct.

Weet dat wie zich op de uiterste rijstrook van de rotonde bevindt steeds voorrang heeft op de automobilisten op de linkerrijstrook. Je doet er dan ook goed aan om hen voorrang te verlenen want anders leidt dat tot chaos en mogelijk ongevallen.

 

Neem je pas de tweede of derde afslag, kies dan voor de binnenste rijstrook

Als je de tweede of de derde afrit op de rotonde wil nemen, sorteer je beter links voor. Je rijdt dan de rotonde op en blijft aan de binnenkant (of op de linkerrijstrook). Geef met je richtingaanwijzer tijdig aan als je gaat afslaan. Let wel op: auto’s die zich op de rechterrijstrook bevinden hebben steeds voorrang. Je moet er dus op letten dat je hen niet hindert als je de rotonde ter hoogte van de tweede of derde afslag verlaat.

 

Hoe zit het met de snelheidsbeperkingen op de Belgische wezen?

 

Kan je niet onmiddellijk afslaan door het drukke verkeer op de buitenste rijstrook? In dat geval is het veiliger om gewoon nog een keertje rond te rijden. Zo voorkom je dat je het verkeer op de rotonde ophoudt. Dat zou alleen maar gevaarlijke situaties creëren.

 

Kijk goed uit en wees voorzichtig!

Deel deze pagina