Overslaan en naar de inhoud gaan

Koelvloeistof vs antivries: wat is nu eigenlijk het verschil?

3 minuten 28/10/2020

Koelvloeistof en antivries zijn twee termen die veel mensen door elkaar halen, maar die toch niet hetzelfde betekenen. Sterker nog: je gebruikt beide middelen beter niet zonder nadenken, want dat kan het koelsysteem van je auto aanzienlijk beschadigen. Wat precies het verschil tussen koelvloeistof en antivries is, lees je hier!

Wat is koelvloeistof?

In de motor van je wagen zitten verschillende vloeistoffen die elk hun functie hebben. Koelvloeistof voorkomt dat de motor oververhit raakt (zoals het woord al doet vermoeden), maar dat niet alleen. De vloeistof bevat water en toegevoegde middelen die de waterpomp gesmeerd houden, de levensduur van de rubberslangen verlengen en kalkaanslag voorkomen.

Daarnaast garandeert koelvloeistof dat de andere vloeistoffen in de motor pas bevriezen bij -24 °C. Hoe dat kan? Een van de additieven in koelvloeistof bestaat uit antivries.

Het verschil met antivries

Antivries is dus een van de vele bestanddelen van koelvloeistof. Het product heeft zelf geen koelende functie, maar voorkomt juist dat de koelvloeistof bevriest. Om die reden voegen slimme bestuurders in de winter vaak een deel antivries toe aan hun ruitenwisservloeistof.

Wat als je koelvloeistof bijvult met water en antivries?

Antivries toevoegen aan ruitenwisservloeistof is geen probleem, maar koelvloeistof moet je altijd bijvullen met (de door de fabrikant voorgeschreven) koelvloeistof – nooit met water en/of antivries! Doe je dat toch, dan riskeer je dat het koelsysteem van je wagen last krijgt van corrosie of verstopt raakt.

Laat je wagen tijdig onderhouden

Speel op zeker en laat de koelvloeistof van je auto over aan een expert. Maak een afspraak voor een klein onderhoud aan je wagen vóór de winter begint. Je motor is dan sowieso in orde met alle vloeistoffen. Onze erkende verdelers staan voor je klaar!

Lees ook: Waarom je onderhoud laten uitvoeren door een Suzuki-verdeler?

Deel deze pagina