Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn auto verbruikt meer dan opgegeven. Hoe komt dat?

3 minuten 19/08/2020

Zuinig verbruik is tegenwoordig een van de belangrijkste criteria voor een auto. Maar oplettend als je bent, reken je na enkele maanden uit dat je nieuwe auto meer verbruikt dan de fabrikant heeft opgegeven. Wat is er aan de hand? Het antwoord lees je hier.

Opgegeven en werkelijk verbruik

Het opgegeven verbruik is slechts een gemiddelde dat fabrikanten meedelen om consumenten een idee te geven van de hoeveelheid brandstof die ze voor hun auto zullen moeten betalen. Het opgegeven en het werkelijk verbruik zijn vrijwel nooit hetzelfde. Enerzijds is het opgegeven verbruik het resultaat van een momentopname (de WLTP-test) en anderzijds verbruiken nieuwe auto’s gedurende de eerste 1.500 kilometer vaak iets meer, omdat ze nog niet helemaal ingereden zijn. Bovendien is jouw rijstijl, net zoals die van elke bestuurder, uniek, en legt niemand elke dag exact dezelfde afstanden en routes af. 

Wist je dat…

 • … de nieuwe WLTP-norm het werkelijke verbruik veel beter weet te benaderen dan de vroegere NEDC-cyclus (New European Driving Cycle)? Auto’s worden volgens de nieuwe norm veel uitgebreider getest. Zo worden er meer testcycli uitgevoerd die ook langer duren en grotere afstanden beslaan.

 

 • … de Suzuki Ignis in 2019 door Brits onderzoek werd uitgeroepen tot de zuinigste benzinewagen? Het onderzoek nam het werkelijke verbruik onder de loep, dat slechts 4,74 liter per honderd kilometer bleek te bedragen.

Zuinige auto kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe auto met een uiterst zuinig verbruik? Laat je niet vangen door de officiële verbruikscijfers, maar ga na wat het werkelijke verbruik is. Dat is niet altijd even vanzelfsprekend, maar je Suzuki- verdeler vertelt je er graag meer over.

Doe aan ecorijden!

Als bestuurder kun je zelf heel wat doen om het werkelijk verbruik van je auto naar omlaag te halen. Ontdek onze tips voor ecodriving en je merkt meteen hoe makkelijk energiezuinig rijden kan zijn.

Deel deze pagina
 • stormschade
  4 minuten

  Is mijn auto verzekerd tegen stormschade?

  Een storm kan je auto serieus toetakelen. Komt de verzekering tussen als je stormschade hebt geleden? En wat moet je daarvoor doen? Je leest het in deze blog. 

 • autokeuring
  3 minuten

  Goed voorbereid naar de autokeuring

  Met een goede voorbereiding verloopt je bezoek aan de autokeuring heel wat vlotter (en hoef je hopelijk niet terug te komen). Ontdek onze tips!