Overslaan en naar de inhoud gaan

Storen anderen zich aan jouw rijgedrag zonder dat je het weet?

3 minuten 14/08/2018

De manieren waarop autobestuurders elkaar – vaak onbewust – op de zenuwen werken, zijn niet op een hand te tellen. Misschien maak jij je ook wel schuldig aan storend rijgedrag zonder dat je het in de gaten hebt. Zijn sommige van deze ticks ook de jouwe?

 

Bestuurders die zonder reden veel trager rijden dan toegelaten

Beeld je een mooie, rechte weg in waar je 70 km/u mag rijden. En plots hangt er een auto voor de jouwe die amper 50 km/u haalt. Niet alleen is dat hinderlijk, het wekt ook ergernis op. De toegelaten maximumsnelheid is immers doorgaans ook de richtsnelheid, tenzij de weersomstandigheden dat niet toelaten.

 

Zeg nee tegen bumperkleven en behoud zo een correcte volgafstand!

 

Middenvakrijders blijven het toppunt van storend rijgedrag

Het is een klassieker: bestuurders die op de autosnelweg hardnekkig op het middenvak blijven rijden – niet zelden tegen 100 à 110 km/u – terwijl ze niemand aan het inhalen zijn en ze perfect naar het rechtervak kunnen.

 

Wat kun je als chauffeur leren van een Formule 1-piloot? Met snelheid heeft het niks te maken!

 

Bestuurders die van baanvak wisselen zonder richtingaanwijzer

Terwijl het ene gedrag vooral ergerlijk is, is het andere ronduit gevaarlijk. Neem nu het veranderen van baanvak zonder de richtingaanwijzer te gebruiken. Vaak gaat het om chauffeurs die van zichzelf vinden dat best wel vlot doorheen het verkeer bewegen. Waarom dan die richtingaanwijzer gebruiken? De reden is eenvoudig: omdat het veiliger is. En verplicht. Je kondigt je manoeuvre ermee aan, zodat andere weggebruikers erop kunnen anticiperen.

 

Chauffeurs die zichzelf een voorkeursbehandeling gunnen

Aan sommige kruispunten vormt zich vaak een lange rij om af te slaan, terwijl het verkeer op de andere rijstroken veel vlotter gaat. Dan zijn er altijd chauffeurs die zich in de snelste rij zetten en zich op het allerlaatste moment aan het begin van de wachtende rij tussen twee auto’s murwen. Terwijl niemand het in zijn hoofd zou halen om zich zo te gedragen aan de kassa van de supermarkt, toch?

Deel deze pagina